Recept: Cestoviny s krémovým údeným lososom
Losos má výborné, krehké mäso, ktoré je nielen ľahko stráviteľné, ale aj veľmi zdravé a všestranne využiteľné v kuchyni.
Losos má výborné, krehké mäso, ktoré je nielen ľahko stráviteľné, ale aj veľmi zdravé a všestranne využiteľné v kuchyni. Tento týždeň z neho päť skvelých pochúťok pre tie najmaškrtnejšie jazýčky pripravil šéfkuchár Vojtech Artz.
Šéfkuchár Vojtech Artz: Pri lososovi môžeme zvoliť akúkoľvek tepelnú prípravu - dusenie, varenie, pošírovanie, opekanie, smaženie, pečenie i grilovanie. Táto ryba však rovnako dobre chutí aj za surova v podobe tataráku alebo pripravená ako suši či sašimi.
Losos je úžasný aj údený. Má priaznivú cenu a milujú ho aj deti. Nečudo, že je jednou z najobľúbenejších rýb kuchárov aj gurmánov.
Recept: Cestoviny s krémovým údeným lososom
300 g cestovín
soľ
200 g údeného lososa
5 PL creme fraiche
2 PL celozrnnej horčice
1 PL nasekanej petržlenovej vňate mleté korenie
Cestoviny uvaríme v osolenej vode al dente. Odložíme si hrnček vody z cestovín. Vodu vlejeme do hrnca, pridáme nakrájaného údeného lososa, creme fraiche, horčicu a nasekanú vňať, cestoviny a zľahka premiešame. Osolíme, okoreníme, pokvapkáme olivovým olejom a servírujeme.
Náš tip: Namiesto creme fraiche môžeme použiť aj syr Lučina alebo obyčajnú hustú kyslú smotanu.
Text: pripravila Katarína Sedláková
Foto: SHUTTERSTOCK