Presunúť na hlavný obsah

Slovenská kuchyňa nie sú len bryndzové halušky

Recepty

Aká je slovenská kuchyňa? Čo ju reprezentuje? Bryndzové halušky? Vyprážaný rezeň? Pečené kurča?

Priveľa otáznikov na začiatok, však? Najjednoduchšie by bolo spakruky fľochnúť - no predsa halušky! Stačí však nazrieť do nedeľných hrncov slovenských domácností a ... Kde sú halušky? Nič proti nim, ale táto národná pochúťka v nedeľnej chvíľke gastronomickej poézie nevyhráva.

Čo je teda našsky našské, odpoveď, jednoznačná a rázna, neexistuje. Pretože hoci je Slovensko malé, jedlami sa líši vari od mesta k mestu, od dediny k dedine. Ale hej, sú pochúťky, ktoré sa nájdu pod každou slovenskou pokrievkou, ale mačanku hľadajte na severovýchode, huľky varí Zemplín, perky chutia západniarom a pirohy Spišiakom.

Mnohé krajové špeciality sa narodili z núdze. Inak povedané, obsah hrnca zodpovedal bohatstvu či chudobe domu. Úrodnejšie kraje nešetrili smotanou, chudobnejšie šetrili aj zemiakmi. Mäso kotkodákalo a kvičalo vo dvoroch, do "jatky" sa chodievalo iba ak na hovädzie do polievky. Ako inak - nedeľnej.

Zvyšok proviantu pochádzal zo záhrad, lesov a lúk. Jedlu vdýchla život gazdiná. A neraz z ničoho dokázala zázrak. A kuchyňa voňala ako v zámockej jedálni. Idyla to však nebola a prázdne bruchá neboli mnohým Slovákom cudzie.

Tak veru bývavalo. Výmysly predkov súčasníkov však na tanieroch nezahynuli. Sú stále s nami, hoci aj zmodernizované, vylepšené, zaštepené okolitými kuchármi a kuchyňami. Slovenské jedlá sa menia ako krajina. Začínajú voňať Európou, ba svetom. A to je dobre.

Text: Bohuš Lenický pre Pravdu
Foto: Salaš u Franka, Stará Ľubovňa