Rezne si na dovolenku neberte
Patríte k ľuďom, ktorí na dovolenke zjedia všetko?
Pravda, len vtedy, ak to "všetko" je vyprážaný rezeň, hoci aj zabalený v alobale a privezený pre istotu z domu? Alebo sa neštítite ničoho a chuť do jedla vám nevezme ani morská potvora, ktorá na tanieri ešte prekypuje životom?
Za oddychom k moru cestujú do cudziny ľudia z obidvoch táborov. Nebojácni turisti, na rozdiel od rezňovo-paštétových domajedov, si z dovolenky privezú zážitok navyše. Majú ho uložený v chuťových pohárikoch a občas, keď si možno aj počas dlhého zimného večera naň spomenú, sa im zažiada oživiť ho. Pre nich aj pre ďalších cestovateľov, hoci len prstom po kuchárskych knihách, ponúkame recept na jedlo, ktoré varia v prímorských letoviskách, kam Slováci často a radi chodievajú na dovolenky.
Stredomorská kuchyňa nie je ohraničená štátnymi hranicami, jedlá si tam voľne cestovali dávno pred Schengenom. Základné suroviny, byliny, zelenina, všadeprítomný olivový olej... Je prítomný od Španielska až po tureckú Anatóliu. Predsa však, každá krajina má v tom svojom hrnci čosi svojské, nezameniteľné, jedinečné. Kulinársku pečať, podľa ktorej spoznáte TO miesto. Stačí ochutnať a počujete šum príboja.
Recept týždňa
Grilovaný filet z pražmy kráľovskej, podávaný so slávkami na víne a pečenou paradajkou, plnenou mozzarellou
800 g filetu z pražmy
soľ, limetka
20 g mäty
pomarančová šťava
olivový olej
grilovacie korenie
2 kg slávok
2 dl bieleho vina
cesnak
8 stredne veľkých paradajok
250 g mozzarelly
Filety opláchneme studenou vodou, osušíme, osolíme, pokvapkáme limetovou a pomarančovou šťavou, posypeme natrhanou mätou a dáme do chladničky. Do olivového oleja na panvici hodíme jeden strúčik cesnaku, slávky orestujeme, podlejeme vínom. Prikryjeme a dusíme, kým sa slávky neotvoria. Scedíme. Z paradajky odrežeme vrch, vyberieme časť dužiny, naplníme syrom a dáme piecť do vyhriatej rúry, kým syr nie je na povrchu zlatý. Na panvici rozohrejeme olivový olej a opečieme filety z pražmy. Podávame so slávkami a pečenými paradajkami.
Text: Bohuš Lenický pre Pravdu
Jedlo podľa receptu pripravil Richard Noskovič, šéfkuchár hotela Kaskády Sliač
Foto: Ivan Majerský pre Pravdu