Recept: Grilovaný kozí syr na sladkých zemiakoch a maslovej tekvici
Letné večierky majú zvláštne čaro. Skvelú náladu vyčaruje nielen dobrá spoločnosť, ale aj znamenité jedlo.
Pochúťky pre hostí
Čím prekvapiť hostí? Inšpirujte sa lahodnými receptmi Petra Kulčára, niektoré vyžadujú miernu zručnosť v kuchyni, iné zvládnu aj úplní začiatočníci.
Peter Kulčár šéfkuchár Upside Down v Bratislave: V lete najlepšie chutia ľahké jedlá - na prípravu aj na trávenie. Ideálne sú jedlá so syrom, cestoviny či zelenina. Nasledujúci recept patrí medzi najpopulárnejšie v našej reštaurácii. Odporúčam ho na party či grilovačku, ale pripraviť si ho môžete aj len tak, bez zvláštnej príležitosti.
Ku jedlu bude skvelou voľbou biele víno.
Recept: Grilovaný kozí syr na sladkých zemiakoch a maslovej tekvici
360 g (4 plátky) kvalitného kozieho syra
480 g sladkých zemiakov batatov
480 g maslovej tekvice
1 hviezdička badiánu pol lyžice medu
1 stonka tymiánu
0,05 l bieleho vína
soľ
korenie
Zemiaky a tekvicu nakrájame na kocky s veľkosťou asi 1x1 cm. Orestujeme a podlejeme vínom, pridáme tymián, badián, soľ, korenie a podusíme do mäkka. Nakoniec pridáme med. Kozí syr ugrilujeme do zlatista na kuchynskom rošte (alebo v trúbe na funkcii gril). Na stred taniera dáme zemiaky a tekvicu, navrch uložíme syr a ozdobíme hustou balzamikovou redukciou, ktorú si možno kúpiť hotovú. Podávame so šalátom.
Náš tip: Kto nemá rád kozí syr, môže ho zameniť za akýkoľvek kus grilovanej ryby alebo mäsa.
Text: Katarína Sedláková pre Magazín Pravdy
Foto: SHUTTERSTOCK