Desatoro chutného grilovania
Prečítajte si 10 užitočných rád predtým, ako začnete s grilovaním...
1. Kuracie mäso chutí lepšie, ak sa vopred naloží do marinády alebo pred pečením potrie olejom.
2. Marinované mäso by malo mať pred položením na gril izbovú teplotu. Chuť sa tak rozloží a mäso bude rýchlejšie upečené.
3. Sledujte podiel cukrov v marinádach, do ktorých mäso nakladáte. Marinády s vysokým obsahom cukru majú tendenciu karamelizovať a pripaľujú sa.
4. Na rýchle grilovanie je vhodné bravčové mäso, ktoré sa nemusí vopred naložiť do marinády, griluje sa na strednom žiare.
5. Aby sa plátky mäsa na grile nekrútili, stačí ich predtým narezať po okrajoch.
6. K dosoleniu je vhodnejšie použiť hrubú morskú soľ s väčšími kryštálikmi, ktoré sa na povrchu mäsa lepšie rozpustia.
7. Mäso stačí osoliť, až keď je takmer upečené, nebude tak zbytočne púšťať šťavu a upečie sa rýchlejšie.
8. Údeniny pred grilovaním narežeme, aby počas pečenia nepopraskali.
9. Aby sme mali ugrilovaný chlieb aj chrumkavý, potierame ho maslom premiešaným s korením a prelisovaným cesnakom.
10. Na zlepšenie chutí jedla vhoďte do ohniska voňavú bylinku alebo kúsok cesnaku.
Text: Pravda
Foto: Ivan Majerský pre Pravdu