Pivo pridá jedlu novú chuť
Pivo je nielen vynikajúci spoločník mnohých jedál, ale môže byť aj ich súčasťou.
Jedlá sa pridaním piva obohacujú o nové chute, ale aj o výživovú hodnotu. Pivo nachádza široké uplatnenie takmer vo všetkých svetových kuchyniach a je rovnako populárne a často používané ako víno. Tým, že vnáša do jedál trochu alkoholu, pomáha mäsu udržať jeho šťavnatosť. Pivo obsahuje chmeľové látky, ktoré povzbudzujú chuť do jedla, podporujú činnosť tráviacej sústavy a pôsobia močopudne. Umiernená konzumácia piva môže pôsobiť preventívne na vznik žlčových kameňov či chrániť pred srdcovými ochoreniami.
To, že je pivo skvelou ingredienciou pri kuchárskom experimentovaní, ukazujú nasledujúce recepty z kuchyne Branislava Štálnika. Pivo potraviny jemne aromatizuje, čo ukazujú slávky s jarnou zeleninou. Pivová omáčka ozvláštni argentínsky mignon a gurmáni si pochutia aj na pivovom woku so shi-take hríbmi. Varte s pivom a užite si pohodu!
Malá rada: Kalorické hodnoty piva potešia zástancov zdravého životného štýlu. Pivo obsahuje 1 500 až 1 800 kJ v jednom litri, čo je menej ako v rovnakom množstve kolového nápoja či ovocného džúsu. Umiernená konzumácia by v prípade muža nemala presiahnuť pol litra až liter piva denne, v prípade žien 0,3 až dve 0,6 litra. Ideálnym časom na pohár piva je podvečer.
Recept: Pivový WOK so shi-take hríbmi
100 g bravčovej panenky
50 g cukety
50 g baklažánu
50 g mrkvy
10 g čili korenia
10 g solamylu
50 g shi-take hríbov
1 dl sójovej omáčky
1 pivo
soľ
korenie
med
Bravčovú panenku obalíme v solamyle, nakrájame na rezance, osolíme a okoreníme a polejeme olivovým olejom. Cuketu, baklažán a mrkvu nakrájame na malé slíže. Mäso sprudka opečieme, pridáme mrkvu a o 2 minúty neskôr aj baklažán a cuketu. Pridáme čili, shi-take hríby, podusíme, zalejeme sójovou omáčkou a pridáme trocha medu. Necháme prevrieť. Nakoniec pridáme pivo na arómu.
Text: Jozef Sedlák pre Pravdu
Foto: Branislav Štálnik pre Pravdu