Kopaničiarska živánska pasuje do prírody
Záhrady slúžia cez leto na stolovanie v prírode.
Najstarší z rodu Augustínovcov Jozef je potravinár, znalec korenín. Čitateľom ponúka výborný recept na kopaničiarsku živánsku okorenenú orientálnou kurkumou. Táto korenina je vynikajúci antioxidant, takže okrem kulinárskeho zážitku prináša živánska, súčasťou ktorej je slaninka, aj istý zdravotný efekt.
Na kvalitnú živánsku si vyberieme chudú bravčovú krkovičku, ak chceme zadosťučiniť diéte, potom mladú jahňacinku. Pripravené porcie naklepeme ako rezne, posolíme a potrieme špeciálnou cesnakovou pastou. Tú si vyrobíme z prelisovaného cesnaku, masla, kurkumy, čierneho korenia, červenej papriky a plnotučnej horčice.
Naklepané plátky mäsa potrieme pastou. Pri napichávaní na ražeň oddelíme prerastenou slaninou a kolieskami cibule. Všetko zabalíme do hrubého alobalu, previažeme tenkým drôtom a pečieme nad horúcou pahrebou. Nezabúdame otáčať, aby sa mäso v alobale dobre prepieklo. Po necelých troch hodinách, keď už sa všade šíri vôňa živánskej, je jedlo pripravené.
Ak máte dobre vychladené ružové víno alebo rezký rizling, zapíše sa vám kopaničiarska živánska do pamäti ako skvelý gurmánsky zážitok.
Text a foto: -sd- pre Pravdu