Presunúť na hlavný obsah

Pivová marináda lieči

Recepty

Používanie piva na marinovanie mäsa nie je novinkou.

Skutočným objavom je však zistenie portugalských vedcov z univerzity v Porte, že marinovanie mäsa vo víne či v pive znižuje riziko črevnej rakoviny aj iných druhov rakoviny. Pri opekaní a smažení mäsa sa totiž zvyšuje hladina rakovinotvorných látok.

 
Isabel Ferreirová a jej kolegovia z portskej univerzity sledovali účinky pivných a vínnych marinád na smažené steaky. Zistili, že šesťhodinové marinovanie v pive či červenom víne zníži hladiny dvoch typov karcinogénov až o 90 percent v porovnaní s nemarinovanými steakmi. Pričom sa ukázalo, že pivo je účinnejšie ako víno, a navyše ako marináda chutí ešte lepšie.

Marináda jedlo nielen zjemní a pridá mu jedinečnú chuť, ale pomôže vytvoriť aj ochrannú kôrku, ktorá zadrží všetko dobré vnútri jedla. Marinované mäso je šťavnaté s neopakovateľnou chuťou.

Na marinovanie sa najčastejšie používa ocot, citrónová šťava, víno, ale aj horčica, rôzne druhy olejov, med, džemy a marmelády, sójová omáčka a veľa ďalších surovín od výmyslu sveta. A pravdaže všestranné pivo. Keď si vyberáte pivo na marinádu, siahnite po pive vysokej kvality, ktoré dobre poznáte.

Hydina, divina a väčšie kusy mäsa by sa mali marinovať oveľa dlhšie ako ryby či zelenina. Záleží aj na teplote, pri akej budeme marinovať. Pri nízkej teplote sa mäso marinuje veľa dlhšie ako napríklad pri izbovej. Pred samotným grilovaním dbáme na to, aby jedlo malo izbovú teplotu.

Ryby rýchlejšie prijímajú príchute z marinád, preto ich stačí marinovať krátko pred tepelnou úpravou.
Najlepšie urobíme, ak dáme jedlo do väčšej sklenenej misy a zalejeme marinádou tak, aby bolo celé ponorené. Len tak absorbuje všetky príchute obsiahnuté v marináde.

Marináda z piva I

1 PL horčičných semienok
1 PL horčice
100 ml piva
1 PL vínneho octu
100 g nasekanej cibule
2 PL nasekaného petržlenu
100 ml oleja
2 bobkové listy

Horčicové semienka rozdrvíme a všetky prísady premiešame.

Marináda z piva II

0,5 l piva
3 PL cukru
2 PL worcesterskej omáčky
1 PL cibule nasekanej nadrobno
1 PL horčice
soľ

Všetky ingrediencie zmiešame, mäso marinujeme 12 až 24 hodín v chladničke a pred grilovaním necháme odkvapkať.

Pivová marináda s bobkovým listom

1 PL dijonskej horčice
1 dl svetlého piva
1 PL vínneho octu
100 g nakrájanej cibule
2 PL petržlenovej vňate
1 dl oleja
2 bobkové listy


Marináda z červeného vína a piva

2 hrnčeky červeného vína
1 plechovka piva
1 malá nakrájaná červená cibuľa
šťava zo 6 až 8 limetiek
štvrť hrnčeka nasekaného čerstvého koriandra
pol ČL soli
štvrť ČL čierneho korenia
štvrť ČL vločiek z červenej papriky
štvrť ČL rasce
Všetky zložky dokonale premiešame. Príprava 10 minút.

Text: Jozef Sedlák pre Pravdu
Foto: Ivan Majerský