Ako griluje Kraus, Czoborová či Nikodým
Grilovanie sa v posledných rokoch stalo na Slovensku módnou záležitosťou.
Ľudia chodia čoraz častejšie grilovať do prírody, no grilovanými jedlami nepohrdnú ani vtedy, keď počasie nepraje pobytu v prírode. Gril sa totiž stáva povinnou výbavou domov so záhradou či chát na celom Slovensku. Grilovanie sa nespája už len s chvíľami odpočinku či s dovolenkou, ale čoraz viac sa stáva súčasťou slovenského jedálnička. Medzi najpopulárnejšie grilovacie lahôdky patria marinované nakladané mäsá a najžiadanejšou prílohou je dlhodobo pečivo. Čoraz žiadanejšie sú výrobky chladenej hydiny balené do ochrannej atmosféry v troch druhoch marinád:
- Karí marináda (typická karí príchuť a vôňa)
- Mexická marináda (s jemnou štipľavou príchuťou).
Všetky tri marinády sa dajú kúpiť a dodávajú hydinovému mäsu neopakovateľnú chuť a vôňu. Balenie do ochrannej atmosféry umožňuje hydinovému mäsu dlhšiu trvanlivosť, zvýrazňuje sa chuť mäsa a jeho vôňa. Výhodou výrobku je opäť ľahká manipulácia – nepotrebujete žiadne ďalšie dochucovanie mäsa ani iné prísady.
Zora Czoborová,
fitneska a podnikateľka
Grilujem veľmi rada, najradšej u nás na chate. Najlepšia grilovačka je samozrejme v lete, keď otvoríme vínnu pivnicu a počas dňa sa môžeme schladiť aj v bazéne. Grilujeme naozaj rôzne druhy jedál, či už je to kuracie mäso, klobásky, slaninka alebo grilovaná zelenina ako napríklad baklažány. O samotné grilovanie sa väčšinou starám sama a podľa mňa je grilovačka najlepší spôsob trávenia voľného času s priateľmi počas leta.
Miro Jaroš,
spevák
Grilujem väčšinou v záhrade u mojich známych. Najčastejšie grilujeme kuracie mäso, ktoré je vopred namarinované a ktoré potom dopĺňame zdravými zeleninovými šalátmi. Takto príjemne dokážem stráviť aj celý letný deň, najmä ak sa pritom dá kúpať aj v bazéne.
Andy Kraus,
herec a humorista
Máme gril na záhrade rodinného domu aj na chalupe. Na chalupe je to veľký stavaný murovaný gril "gazdovská kuchyňa" s dvoma ohniskami a s rôznymi vymoženosťami. Najčastejšie robíme steaky alebo pstruha, prípadne grilovanú zeleninu. V našej rodine mám tieto veci na starosti ja. K 40. narodeninám som dostal exkluzívnu súpravu grilovacieho náradia a pri tejto činnosti perfektne relaxujem. Grilujeme takmer každý víkend a baví ma jednak príprava rôznych marinád, do ktorých dávam mäso deň pred grilovačkou, aj samotné grilovanie. Mám už svoje know-how a za posledných niekoľko rokov sa nestalo, že by sa mi príprava grilovaného jedla nevydarila.
Martin Nikodým,
moderátor
Ja osobne som veľký "grilmajster" a fanúšik grilovania. Robím to rád, jedlá na grile mi chutia a grilujem vždy, keď je vonku pekne a máme nejaké stretnutie s rodinou alebo priateľmi. Grilujeme najmä kuracie mäso a zeleninu, napríklad baklažán, cukinu a paradajky. Niekedy si nakúpim aj čerstvé ryby a grilujem tie. A môj tip na skvelú grilovačku? Najmä dobrá nálada, tá je základ. To ostatné už podľa chuti.
Text: Jana Véghová a -ks- pre Pravdu
Foto: Ivan Majerský Pravdu