Uvarte si: Slivky hore či dolu bruchom?
Navonok úplne bezvýznamná maličkosť. V konečnom dôsledku však dôvod na drobnú domácu zvadu. Kladenie slivák na nakysnuté koláčové cesto.
Majú byť "hore jamkou" alebo "hore šupkou"? Dobré gazdinky neváhajú - volia jamku, pretože tak koláč nepremokne od šťavy a aj posýpka sa v dužinatých hniezdach lepšie drží. Koláčoví renegáti sa však dokážu odušu prieť, že práve múčnik, presiaknutý šťavou je to najlepšie, čo rúra dá. Pravdu majú, samozrejme, tí prví. A tí druhí tiež. Lebo - proti gustu žiadny dišputát! Niekedy, ba takmer vždy, je pri varení rozhodujúci zvyk, individuálna chuť, a to navzdory všetkým pravidlám a predpisom. Podobne je to aj pri slivkových rozstupoch. Niekto ich rád "na upaženie" a iný zas natesno ako pri pubertálnom "slaďákovom" tanci. Široké cestičky znamenajú ľahšie krájanie koláča, úzke... Dosť bolo filozofovania!
Ovocné koláče patria k letu ako hrb k dromedárovi. Najlepšie vraj bývavali rovno z chlebovej pece, ale koľkí už dnes majú pec? Piekli sa podľa toho, čo práve na stromoch a kríkoch dozrievalo - od višní, čerešní, ríbezlí cez marhule až po slivky. To však neboli jediné dobroty, ktorým čaro pridávalo ovocie. Slivkové gule s makom alebo strúhankou sú len ďalšou položkou v arzenáli skvelých jedál. A je jedno, či sú slivky dolu, alebo hore bruchom. Hlavne, že vy budete s bruchom plným. Dobrôt.
Recept týždňa
Krupicové halušky s čučoriedkami
(6 porcií)
2 vajíčka (žĺtky a bielky zvlášť)
50 g masla
250 g tvarohu
60 g krupice
2 PL mlieka
štipku soli
Čučoriedkový preliv
400 g čučoriedok
100 g cukru kryštálového
1 KL maizeny
V miske vyšľaháme žĺtky s maslom, primiešame tvaroh, mlieko, krupicu a soľ. Nakoniec opatrne primiešame sneh z bielkov. Lyžicou vykrajujeme halušky a vkladáme do vriacej vody. Keď vyplávajú na povrch ( tak o 5 minút ) sú hotové. Uvarené vyberieme z vriacej vody a mierne omastíme maslom. Čerstvé čučoriedky pocukrujeme a necháme chvíľu stáť. Na miernom plameni varíme tak osem minút, na poslednú minútu primiešame maizenu rozpustenú vo vode. Hotovou omáčkou prelejeme halušky. Ozdobíme mätou a posypeme práškovým cukrom.
Text: Bohuš Lenický pre Pravdu
Jedlo pripravil Andrej Benian, šéfkuchár Reštaurácie Winter hotela Sandor Pavillon v Piešťanoch
Foto: Ivan Majerský pre Pravdu