Presunúť na hlavný obsah

Jahody si pýtajú živiny

Bývanie

Hlavná jahodová sezóna sa skončila, ale stále rodiace jahody vedia potešiť aj uprostred leta.

Oplatí sa o ne starať, pretože jahody z dovozu sú tvrdé a červené, nemajú žiadnu chuť ani vôňu. Aby vydržali prepravu a čas do predaja, zberajú sa nezrelé. Farbu získajú v plyne etyléne. Preto by nemala v žiadnej záhradke chýbať hriadka záhradných jahôd.

Jahody sú náročnejšie na ošetrovanie. Najmä stále rodiace. Môžeme ich pestovať aj v debničkách a v črepníkoch na balkóne alebo v zimnej záhrade. Nezaberú veľa miesta. Svojím spôsobom sú aj dekoratívne. Vyžadujú však úrodný kyprý, slabo kyslý a vyhnojený substrát.

Starostlivosť o substrát je spätá s vyššími nárokmi rastlín na živiny a vlahu. Neznášajú vápnenie pôdy. Väčšina odrôd je kyslomilná, a tak sa snažíme častejšie substrát obohacovať o kyslú vrchoviskovú rašelinu a kompost. Zatiaľ čo raz rodiace druhy vydržia na jednej hriadke tri až päť rokov, stále rodiace jahody môžeme vysádzať a vymieňať aj častejšie. Jahody zavlažujeme pravidelne. V debničkách a črepníkoch každý deň, na hriadke vždy keď pôda presychá do hĺbky 0,1 metra.

Vhodné je hnojivé zavlažovanie jahôd. Pri kvitnutí má prevládať fosforečno-draselný roztok, zatiaľ čo v období rastu dusíkatý roztok. Ak tento aplikujeme na povrch pôdy, koncentrácia roztoku by nemala presahovať 3 percentá. Hnojivým roztokom môžeme postriekať aj rastliny. Vtedy však má byť koncentrácia roztoku len 0,1 percenta.

Pri pestovaní jahôd je dôležitý aj spôsob výsadby sadencov. Ak sa na konci augusta pustíte do výsadby, pamätajte si že do pôdy a substrátu patria len korene. Srdiečko, z ktorého vyrastajú listy a stonky s kvetmi, musí byť nad povrchom pôdy. Ináč rastliny hnijú a hynú.

Text: Zoltán Bedrna pre Pravdu
Foto: Ľuboš Pilc pre Pravdu