V lete chutí pečená tekvica
Janko Kuric nezaprie vidiecke korene. Rád pracuje nielen v záhrade, ale aj v kuchyni a pri grile.
Vracia sa k receptom svojej mamy, ktorá vedela zužitkovať všetko, čo sa urodilo v záhrade. Zo sliviek varila lekvár, z marhúľ džem a z veľkých kardinálskych jabĺk piekla vynikajúce ťahané štrúdle. Keď príde Janko Kuric do rodičovskej záhrady, vyhľadá v nej mladú tekvicu. Vie z nej pripraviť výbornú letnú pochúťku.
Tekvicu s tenkou šupkou pokrájame na kolieska s hrúbkou 1-1,5 centimetra. Ponecháme mladé jadierka a opečieme z jednej aj druhej strany na rozpálenom rošte. Medzitým si pripravíme olivový olej, do ktorého pridáme štipku soli, nadrobno pokrájané strúčiky cesnaku a listy bazalky. Po upečení potrieme tekvicové kolieska touto pikantnou stredomorskou olivovo-cesnakovo-bazalkovou zmesou.
Pečené tekvicové kolieska podávame ku grilovanému mäsu alebo ich môžeme použiť ako hlavný doplnok k celozrnnému chlebíku. Janko Kuric odporúča spláchnuť pečenú tekvicu pohárom mladého bieleho vína. Osobne má rád Rizling rýnsky, Rulandské sivé, my by sme nepohrdli ani sviežim Müllerom Thurgau alebo ružovým vínom.
K ľahkému letnému jedlu pasuje ľahké letné víno.
Text: Jozef Sedlák
Foto: Ľuboš Pilc pre Pravdu