Presunúť na hlavný obsah

Domáca pekáreň. Ako ju vybrať?

Recepty

Aj vy by ste si radi doma dopriali domáci chlebík, bagetky či iné dobroty z vlastnej kuchyne? Vyskúšajte domácu pekárničku.

Na čo myslieť pri kúpe pekárne:

Ak idete kupovať pekáreň, zvážte pre akú veľkú domácnosť budete chlieb(či iné pečivo) robiť. Ste len dvaja? Zvoľte pekáreň ktorá pečie chlieb menšej veľkosti (1000g). Máte v rodine viacerých členov? Oceníte tú väčšiu (1700g).

Porozmýšľajte či využijete funkciu časovač. Niektoré pekárne ju majú. iné nie. Záleží však na vás, či potrebujete mať pečenie pod kontrolou aleno nie. Ak ste sa rozhodli pre časovač a chcete mať ráno pripravený čerstvý chlebík, spýtajte sa i na hlučnosť vami vybraného prístroja. Počúvať v noci "hukot" stroja pravdepodobne nie je to po čom túžite.

Pýtajte sa na motor. Platí totiž, že čím výkonnejší tým lepšie dokáže spracovať cesto. Nezabúdajte ani na rozmery pekárne. Ak máte málo miesta na kuchynskej linke, veľkú pekáreň nebudete mať kam položiť.

Ani výber programov nie je zanedbateľný. Môžete ich využiť napríklad pri pečení bezlepkových chlebov. Výhodou je, ak si jednotlivé programy môžete nastaviť sami.

Výborná vec je i predhrievanie. Oceníte ho najmä vtedy ak chcete dať suroviny priamo z chladničky. Inak by ste ich museli dať zohriať na izbovú teplotu.

Pred kúpou pekárničky sa nezabudnite spýtať známych, ktorí ju majú na ich skúsenosti prípadne si prečítajte recenzie na internete. Dozviete sa veľa cenných rád a skúseností.

Tipy na výborné chlebíky
Otília (37) nám odporúčala recept, ktorý jej rodine chutí najviac. Dá sa robiť i sladký, no jej deti si najviac obľúbili ten slaný. Má ho vraj odskúšaný miliónkrát.
500g hladká múka
300ml teplej vody
cca 6g sušeného droždia
2 zarovnané lyžičky soli
1 lyžička krištáľového cukru
1lyžica octu
2 lyžice oleja
cca 1 lyžička rasce
Do pekárne to dáme v poradí: najskôr voda, potom všetko ostatné, nakoniec múka a droždie.

Táňa (25) má veľmi rada tento recept
250ml vody (poprípade ešte dolievam pri miesení)
2 ČL cukru
2ČL soli
1ČL rasce
400g hladkej a 100g grahamovej (alebo špaldovej prípadne celozrnnej)
1ČL sušeného droždia alebo 1/4 kocky klasickeho droždia
a ešte nejaké semienka po zaznení signálu (napríklad sezamové, ľanové, tekvicové alebo slnečnicové).

Text: Katarína Mikuškovičová pre ožene.sk
Foto: SHUTTERSTOCK