Presunúť na hlavný obsah

Orechový chlieb je lepší ako tradičný závin

Recepty

Slovenka Ria Treppo neplní pomletými orechmi záviny ani nimi neposýpa torty, ale pečie vynikajúci chlieb.

Ponúkame jej originálny recept, ktorý vznikol ako výsledok experimentovania.


Na zhruba polkilový bochník potrebujeme 15 dekagramov ražnej múky, toľko isto špaldovej celozrnnej múky a 20 dekagramov bielej polohrubej múky. Múku vysypeme do miešacieho stroja, dolejeme 3,5 decilitra vody a pridáme postupne po jednej polievkovej lyžici morskej soli, cukru z cukrovej trstiny, octu a zalejeme dvoma lyžicami olivového oleja. Ochutíme za pol kávovej lyžičky ďumbierom a kardamonom. Doplníme o hrsť orechov, posypeme ľanovými semienkami a vysypeme za vrecúško droždia.

Stroj miesi cesto asi pol druha hodiny. Cesto vyklopíme na plech a do vyhriatej rúry vylejeme za pohárik vody, aby vznikla para. Chlieb pečieme najprv 20 minút pri teplote 250 stupňov a potom 40 minút pri 150 stupňoch. Pri znižovaní teploty potrieme chlieb vodou.

Ria Treppo pečie chlieb pravidelne. Rodina sa ho nemôže prejesť. Kto ho ochutná, bude súhlasiť - je to originálny výrobok zdravej výživy.

Text: -sd- pre Pravdu
Foto: SHUTTERSTOCK