Presunúť na hlavný obsah

Kam čo umiestniť, aby varenie bolo hračkou

Bývanie

Väčšina z nás rada podlieha módnym trendom a s radosťou sa nechá presvedčiť informáciami o správnom tvare pohovky alebo lampičky.

Kuchyňa je však miesto, kde sa zlaté pravidlá ergonómie vyplatí dodržiavať navzdory premenám času. Aj keď kuchynskí dizajnéri ponúkajú mnohé invenčné riešenia, funkčný charakter kuchyne musia často podriadiť invencii. K tomu sa pridáva ešte opatrnosť, ktorá sa prejavuje aj pri výbere domácich spotrebičov.


"Sled pracovných postupov sa začína tam, kde sú uložené potraviny, ako je chladnička či mraznička," dôvodí Martin Koník, produktový manažér Electroluxu. "Pokračuje cez pracovnú plochu s drezom a umývačkou riadu k varnému centru (sporák, varný panel, gril, rúra). V prípade jednostrannej linky bude orientácia pre pravákov zľava doprava, pre ľavákov naopak. Aj pri inak pôdorysne riešených kuchynských zostáv ostáva princíp rovnaký, aj keď určité modifikácie sú nevyhnutné."

Správne rozmery - pohodlie pri práci
Výška kuchynskej pracovnej dosky pri štandardne dodávaných linkách je 86 cm, čo vyhovuje ľuďom vysokým zhruba 165 cm. Ak ste vyšší, mala by aj doska vyrásť s vami, inak sa budete pri práci hrbiť. Pracovisko najľahšie zdvihnete pomocou sokla. Aj keď pre 170 cm vysokú postavu je optimálna výška pracovného pultu 92,2 cm, varný panel by sa mal, naopak, ocitnúť asi o desať cm nižšie, aby bolo dobre vidieť aj do zadných nádob. V ideálnom prípade by nemali drez ani sporák priliehať tesne k stene, sokel pod linkou by mal byť 10 -15 cm vysoký a pár centimetrov ustupujúci za čelo linky. Vďaka voľnému priestoru pre nohy je potom možné k linke pristúpiť čo najbližšie. Praktickým doplnkom pracovnej dosky je vysúvací alebo mobilný pultík - stolík, pri ktorom na bežnej nižšej stoličke môžeme robiť tie činnosti, pri ktorých nie je práve nevyhnutné stáť.
 
Umiestnenie spotrebičov
Prácu v kuchyni uľahčujú nielen domáce spotrebiče, ale aj ich vhodné zakomponovanie do zostavy. "Varný panel nikdy nepatrí až do rohu, vyžaduje si vzdialenosť minimálne 20 až 30 cm od koncov a rohov pracovnej dosky, nemal by sa dostať ani do priameho susedstva dverí či na frekventovaný roh kuchynského súboru," zdôrazňuje Martin Koník. "Plynový varný panel nestavajte pod okno - je tam prievan. Zaujímavým trendom sú praktické komínové zostavy, ktoré umožňujú situovať rúru do úrovne medzi pás a oči tak, že spravidla býva dno rúry vo výške 115 cm. Vzdialenosť medzi sporákom a digestorom má byť 60 až 70 cm, podľa toho, či používame na ohrev elektrinu, alebo plyn. Pre pohodlný a hlavne bezpečný prístup k rúre či sporáku treba pred nimi nechať voľný priestor aspoň 120 centimetrov. Rovnakú vzdialenosť oceníte pri manipulácii s umývačkou riadu."

Potreba priestoru okolo kuchynských spotrebičov však závisí aj od počtu členov domácnosti.

Text: Jana Véghová pre Pravdu
Foto: Galan