Presunúť na hlavný obsah

Ľahko na tanieri - ľahko v posteli

Recepty

Tiež patríte k nočným rabovačom chladničiek? Zakrádate sa pri svetle jej otvorených dverí k zvyškom od obeda, večere či k iným slaninkám?

Nočné hodovanie vari najlepšie v jednej zo svojich útlych knižiek opísal Robert Fulghum. Neverili by ste, čo všetko dokázal v noci skombinovať pre blaho svojho žalúdka. Ak teda patríte k tomuto poddruhu homo sapiens, vedzte, že nerobíte dobre. Žrať v noci je nezdravé! (Všetci dobrí jedáci však vedia, že čo je dobré, je buď nezdravé alebo neslušné.) Ak však okúsite jedlo, ktoré vám ponúkame, môžete si byť istí, že je nielen skvelé, ale nie je ani kalorickou bombou. Napriek tomu by sme sa však mali nočného hodovania aj takýchto "lahôdok" radšej vyvarovať.


Zľahka a dobre pre vás navarili aj vo Wellness hoteli Patince****. A kto už by ľahšie varil ako oni, veď vo vychýrenom letnom stredisku sa do vody s ťažkým žalúdkom nechodí. Zľahka a dobre by sme sa mali stravovať najmä počas horúcich dní, keď, priznajme si, ani veľmi nemáme chuť na ťažké dobroty. A navyše je všade vôkol nás kopa zeleniny a ovocia, dokonca za dobré ceny... Tak teda vyskúšajme to raz trochu inak.

Aj k rybám by sme mohli odpor prekonať, aj morskú potvoru raz ochutnať. A v noci, keď príde to neodolateľné nutkanie a magická silueta chladničky nás láka ako silný magnet, vyberme si z nej... povedzme sladkú broskyňu. Za pokus to vari stojí.

Recept týždňa
Opekaný zubáč s teplým šalátom z nových zemiakov a cherry paradajok s  ančovičkovým dressigom (4 porcie)

Potrebujeme:
600 g filetov zo zubáča 
400 g cherry paradajok
200 g nových zemiakov
olivový olej
50 g  petržlenovej vňate
30 g pažítky
20 g kôpru
soľ, korenie

Dressing:
50 g ančovičiek v oleji 
0,1 l olivového oleja
20 g mäty
20 g petržlenovej vňate
1 citrón  citrónová kôra 
100 g parmezánu
soľ, čierne korenie

Filet zo zubáča narežeme, osolíme a okoreníme. Opekáme ho na olivovom oleji spolu s cherry paradajkami. Uvarené zemiaky prekrojíme, osolíme, okoreníme, posypeme nasekanými bylinkami a premiešame s cherry paradajkami. Všetky ingrediencie na dressing rozmixujeme na hladkú pastu. Opečený filet položíme na teplý šalát a prelejeme ho ančovičkovým dressingom.

Text: Bohuš Lenický pre Pravdu
Jedlo pripravil: Norbert Hegedüs, šéfkuchár Wellnes****hotela Patince
Foto: Wellnes****hotel Patince