Šaláty, čo potešia všetky zmysly
Či už sa rozhodnete pre kučeravý šalát frisée, čoraz obľúbenejší polníček alebo ostrejšiu rukolu, neoľutujete.
Šaláty z kuchyne známeho Marcela Ihnačáka sa vyznačujú rafinovanými kombináciami surovín. Ráčite hrušku s feniklom alebo radšej červenú repu s rukolou? Všetky recepty sú neodolateľne dobré.
Šéfkuchár Marcel Ihnačák: Kučeravý šalát - frisée je variant endívie, známej už v starom Egypte. Má rozstrapkané okraje a rafinovanú horkastú chuť. Okrem toho dobre vyzerá na tanieri.
Feniklový šalát s hruškou
Recept pre štyri osoby
2 ks feniklu
2 hrušky
3 mladé mrkvy
šťava z 1 citróna
3 vetvičky čerstvého estragónu
2 PL olivového oleja extra virgin
soľ
čierne korenie
Fenikel, hrušku a mladú mrkvu očistíme a nakrájame na tenké plátky. Všetky suroviny spolu v mise zmiešame, ochutíme, pokvapkáme citrónovou šťavou a olivovým olejom, pridáme lístky otrhané z troch vetvičiek čerstvého estragónu a servírujeme. Šalát je hotový za 15 minút a zvládne ho aj začiatočník.
Náš tip: Na nakrájanie zeleniny a ovocia na efektné tenké plátky potrebujeme nárezový stroj alebo univerzálny krájač. Na spestrenie šalátu môžeme použiť aj žltú mrkvu alebo zelené jablko.
Text: Katarína Sedláková pre Magazín Pravdy
Foto: Ľuboš Pilc pre Pravdu