Recept: Bravčové panenky v závine z dubákov
Vyskúšajte bravčové mäso s dubákmi.
700 g bravčovej panenky
0,2 l smotany
soľ
korenie
100 g dubákov
100 g koreňovej zeleniny
pažítka
20 g olivového oleja
100 g šalotky
50 g sušených sliviek
100 g slivkového lekváru
čili
0,5 l balzamikový ocot
0,5 l červeného vína
100 g kryštálového cukru
2 vajcia (žĺtky)
Bravčové panenky očistíme. 25 % z uvedeného mäsa odrežeme a rozmixujeme na hladkú penu spolu s smotanou a 2 žĺtkami, dosolíme a dokoreníme podľa chuti. Najemnučko nakrájanú koreňovú zeleninu a dubáky zľahka zarestujeme, vychladíme a pridáme do mäsovej peny. Zmes nanesieme na
zvyšné osušené mäso a pevne zabalíme do potravinárskej fólie, zatiahneme konce a paríme na pare, až kým nie je požadovaná teplota v jadre mäsa 60°C.
Balzamiková redukcia: Cukor, víno, ocot redukujeme na požadovanú hustotu. Priebežne kontrolujeme hustotu tak, že kvapneme na studený tanier.
Vychladnutá tekutina je hustejšia ako teplá.
Chutney: Na štvrtky nakrájanú šalotku zarestujeme na kvapke oleja spolu so sušenými slivkami, pridáme čili, okoreníme a osolíme až nakoniec, aby
nepustila vodu. Pridáme lekvár a restujeme, kým sa nám nespojí na súvislú hmotu. Necháme vychladnúť.
Takto upravené panenky rozkrojíme, prelejeme balzamikovou redukciou a dozdobíme chutney.
Text: Bohuš Lenický pre Pravdu
Foto: Hotel Fis Jasná