Chcete sa zohriať v škaredom počasí?
Kedysi vraj bolo terno stať sa námorníkom. Obavu z morskej nemoci a búrok vyvážil denný prídel rumu.
Ale anglický admirál Vernon vyslovil k nemu príkaz – piť ho iba zriedený horúcou vodou. Nosieval plášť z grogrenovej látky, nuž ho posádka lode familiárne prezývala generál Grog. A tak sa zrodil nápoj, ktorý dnes pije celý svet. Samozrejme, nechýba v ňom rum alebo iná liehovina – koňak, whisky, vodka či arak, k tomu cukor alebo med a horúca voda. Ďalšiemu dochucovaniu sa medze nekladú; do grogu naleje barman aj víno, citrónovú šťavu, čaj, škoricu a klinčeky. Pritom má na pamäti jedno – výsledkom musí byť silný alkoholický nápoj, v ktorom sa jeden diel liehoviny snúbi približne s tromi dielmi nealkoholickej tekutiny.
Do tenkých pohárov lyžička!
Ak by bolo liehoviny menej, určite by ho podozrievali, že pripravil iba punč v rúchu grogovom. Išlo by totiž o slabší alkoholický nápoj, ktorý sa do európskych končín prilial v 17. storočí. Podľa pôvodného hindustanského názvu "panša" obsahuje päť zložiek – liehovinu, kyselinu, sladinu, koreninu a vodu. Tú prvú a najdôležitejšiu surovinu takisto zastupuje rum, koňak, vodka, gin alebo arak (tradície sa menia naprieč zemeguľou i storočiami), ale lahodne chutia aj punče z bieleho a červeného vína, s ovocnými šťavami a sirupmi, ba dokonca aj s ušľahanými vajcami.
Keď grog a punč (po anglicky panč), nuž každému zíde na um výstižné spojenie s výrazmi groggy a pančovať. Lingvisti tvrdia, že je to náhoda a v skutočnosti nemajú s teplými nápojmi nič spoločné; "groggy" pochádza z pästiarskeho prostredia a "panč-panschen" k nám prišlo z nemčiny ako vyjadrenie riedenia.
Hriata pálenka má rada keramiku
Na severe je zima a daždivo, nuž sa tamojší džentlmeni zohrievajú teplými drinkami. Ale určite by ani veriť nechceli, že v krajine južnejšej o niekoľko rovnobežiek sa tiež zrodil originálny teplý nápoj – hriatô (alebo sliezska vařonka). Na prehriaty med alebo skaramelizovaný cukor naleje barman rozohriatu husaciu masť alebo maslo, prileje pálenku a prisype oškvarky. Ani v tomto mimoriadne "short" nápoji sa fantázii mantinely nestavajú; veľkorysý majster miešania pridá citrónovú kôru, škoricu, klinčeky a spravidla požiada kuchára o sprievod husaciny i lokší. Hriatô sa podáva iba za kalíštek; nik však nepočíta s menej ako štvrťlitrom grogu alebo punču na hlavu, či lepšie povedané na ústa.
Keď už sme teda pristáli oboma nohami na pevnej slovenskej zemi, neobíďme ani reštauráciami a bufetmi obľúbené varené víno. Pod týmto názvom vypije hosť všeličo, dokonca občas aj skutočný révový mok. Odborníci k tomuto teplému nápoju dodávajú, že víno by sa nikdy nemalo variť, ale iba zohrievať približne na 40 °C s cukrom a koreninami.
Text: Soňa Hudecová pre Pravdu
Foto: SHUTTERSTOCK