Zvádzanie v kuchyni
Afrodiziaká majú rozdúchať vášeň. Veľa sa ich nájde v kuchyni. Varí Michal Pažák, šéf reštaurácie Due Amici v Bratislave.
Ako je známe, alkohol uvoľňuje - a vynikajúco chutí napríklad v podobe rizota Amarone. K zázračným substanciám patrí surové rybie mäso. Nuž, naservírovať surové plátky lososa či tuniaka s citrónovou kôrou naozaj zvládne aj kuchár začiatočník. Ale k afrodiziakám nepatria len citrusy, ale aj taká na pohľad obyčajná zelenina ako cesnak či cibuľa. A neznie už samotný názov "homár s cesnakovým aioli" zvodne?
recept uvádzame pre jednu osobu
Risotto Amarone
100 g ryže vialone nano
1 PL olivového oleja
1 menšia cibuľa
2 PL bieleho vína
0,1 l vína Amarone
zeleninový vývar
soľ
korenie
30 g strúhaného parmezánu
20 g masla
Na olivovom oleji osmažíme najemno nasekanú cibuľu, pridáme ryžu a stále miešame, až kým nie je ryža horúca. Pridáme víno a miešame, až kým sa nevydusí. Potom pridáme amarone a postupne po malých dávkach dolievame vývar. Stále miešame, až kým ryža nie je al dente a všetok vývar je vsiaknutý do ryže. Stiahneme z ohňa, pridáme parmezán a maslo, premiešame a servírujeme.
Náš tip: Hlavnou zložkou risotta je talianske červené víno Amarone, ktoré je však finančne náročné. Možno ho nahradiť iným vínom silnej chuti a arómy.
Text: Katarína Sedláková pre Magazín Pravdy
Foto: Ivan Majerský pre Pravdu