Presunúť na hlavný obsah

Solivarsko-komorský malinový lekvár podľa virtuóza

Recepty

Peter Michalica rád spomína na detstvo a všetky dobroty, ktoré dokázala z plodov záhrady pripraviť jeho mama či stará mama.

Ani jeho syn Daniel však nie je ukrátený o vynikajúci malinový lekvár, ktorý z bohatej úrody malín pripravuje pani Irena Michalicová. Do michalicovskej rodiny priniesla starú rodinnú tradíciu z babičkinej kuchyne zo Solivaru. Irena Michalicová hovorí, že staré recepty uchovávajú pôvodnú chuť a vôňu krajiny, kultúru a ducha čias našich predkov. Recept na lekvár je jednoduchý. Na kilogram zrelých malín prepasírovaných cez gázu, ktorá zachytí zrniečka z plodov, používa len pol kilogramu cukru. Netreba viac, maliny si tak uchovajú sviežu kyselkavú pikantnú chuť a toto množstvo cukru stačí na konzervovanie.

Keď lekvár začína hustnúť, prelejeme ho do dokonale vysterilizovaných pohárikov. U Michalicovcov slúži lekvár ako plnka do koláčov alebo ako lahôdková nátierka na chlieb s maslom. Koláče miluje nielen syn Daniel, ale aj Peter Michalica. "Plech sa minie, ani sa nenazdám,“ hovorí Irenka Michalicová.

Text: Jozef Sedlák pre Pravdu
Foto: Ján Greš pre Pravdu