Presunúť na hlavný obsah

Čaro byliniek vykúzli rozprávku v kuchyni

Recepty

Určite ju všetci poznáte. Láskavú sivovlasú starenku s batôžkom na zhrbenom chrbte.

Princezná, princ alebo hlúpy Jano jej urobia láskavosť a babka bylinkárka, lebo o nej je reč, sa im kúzelne odmení. Hoci sú rozprávky nesmrteľné, predsa len na prahu tretieho tisícročia prešli aj bylinkárky modernizáciou. Dnes sú veru aj sexy, v najlepšom veku a v skutočnom živote. Reč je o dámach, ktoré kúzlia s bylinkami v kráľovstvách vlastných kuchýň. Ich záhony sú často len na ploche niekoľkých centimetrov štvorcových v kvetináčoch.

Bazalka, tymian, mäta, rozmarín, pažítka či šalvia sa presťahovali zo záhradných záhonov aj do panelákových bytov. Variť s bylinkami je nielen moderné, ale aj veľmi zdravé. Do pokrmov sa priam pýtajú. Napríklad bazalka vyčaruje v každej rajčinovej pochúťke nové vône a chute. Vymenovať všetky kombinácie byliniek s mäsom, cestovinami, omáčkami, polievkami a ďalšími požívatinami by bolo na román hrubší ako Vojna a mier.

Využitie zelených, voňavých darov prírody v kuchyni vari nepozná hraníc. Nehovoriac už o liečivých odvaroch, príprava ktorých už naskutku pripomína čarodejnícku dielňu. Varenie s bylinkami však nie je len babská záležitosť, dôkazom sú stovky a tisíce kuchárov na celom svete, ktorí sa neboja ani nových kombinácií a využívajú tiež netradičné bylinky, po ktoré si neváhajú odskočiť ani do lesa. Dnešné recepty tiež využívajú magické vlastnosti byliniek.

Šéfkuchár hotela Tatra v Bratislave František Šarkozy pripravil sedem voňavých dobrôt, ktoré môžete vidieť aj na fotografiách. Skúste a neoľutujete. Vybrať si však môžete zo všetkého, čo vám dnes ponúkame. Ak ste doteraz bylinky v kuchyni neobjavili, možno sa to práve teraz zmení.

Text: Bohuš Lenický pre Pravdu
Foto: SHUTTERSTOCK