Ako testovať vône?
S novým ročným obdobím dozrel čas na zmenu vône.
Z bezhlavého striekania parfumov na testovacie papieriky vás môže akurát tak rozbolieť hlava, než aby ste si vybrali ten pravý parfum pre seba. V prostredí, kde okolo vás visí množstvo rôznych aróm, si len ťažko vychutnáte nejakú omamnú novinku. Ako na to? Rozhodnite sa pre jednu vôňu a v dostatočnej vzdialenosti si ju nastriekajte na zápästie. Nechajte vôni čas, aby ožila. Potom si k nej raz dôkladne privoňajte. Buď vás očarí hneď, alebo to jednoducho nie je tá pravá.
Počas jesene a zimy vás najlepšie zahrejú vône s prímesou škorice, vanilky či zázvoru. Pôsobia povzbudzujúco a ich vôňa vám zaručene prehreje organizmus. Sychravé dni sa práve vďaka takýmto vôňam stanú o niečo znesitelnejšie.
Najčastejšie zložky parfumov
Bergamon: Plody citrusového stromu s výraznou vôňou.
Champaka: Druh ázijskej magnólie s omamnou vôňou. Vyrába sa z nej vzácna zložka parfumov zvaná joy.
Pačuli: Silne aromaticé výťažky z tropického kríka ťažkej arómy.
Tomel: Ovocný strom rastúci v tropickej a subtropickej oblasti, z kvetov sa získavajú svieže ovocné vône.
Ylang-ylang: Éterický olej získaný z čerstvých kvetov tropického stromu kanangy vonnej z oblasti indonézskych ostrovov.
Mošus: Pôvodne sa táto vonná látka získavala zo žliaz ázijského jeleňa, dnes sa nahrádza syntetickými látkami.
Santalové drevo: Vzácny olej sa získava z koreňov dreva, ide o typickú vôňu pridávanú do parfumov už stáročia.
Text: -nb- pre oŽene.sk
Foto: Shutterstock