Presunúť na hlavný obsah

Zeleninový recept na nedeľu: Špíz s omáčkou 1000 chutí

Recepty

Zeleninové jedlá nie sú len zdravé, ale dokážu byť aj mimoriadne chutné. Váhate ešte, akú alternatívu pripraviť na nedeľňajší obed? Tak vyskúšajte náš recept.

Opečený zeleninový špíz s omáčkou tisícich chutí

Na prípravu špízu potrebujeme:
- 150 ml olivového oleja
- 2 až 3 strúčiky cesnaku
- 1 ČL bazalky
- 1 ČL tymianu
- 1 ČL šalvie
- 1 červená a 1 zelená paprika
- 1 malý baklažán
- 1 malá cukina
- mleté čierne korenie, soľ
Postup: 1. V olivovom oleji rozmiešame roztlačený cesnak, soľ, korenie, nasekanú bazalku, tymian a šalviu.
2. Zeleninu umyjeme, papriku nakrájame na väčšie kúsky, cibuľu na štvrtiny, baklažán a cukinu na kolieska. Tvrdšie druhy zeleniny krájame na menšie kúsky, aby boli hotové spolu s mäkšími. Všetko striedavo ponapichujeme na špízy, potrieme olejom a necháme chvíľu odstať.
3. Dáme  na gril a opekáme zo všetkých strán. Počas opekania potierame olejom.

Omáčka tisícich chutí
1/2 šálky vody
1/2 šálky červeného vína
1/2 šálky sójovej omáčky
6 strúčikov cesnaku
2 lyžice medu
2 lyžice kečupu
2 lyžice solamylu
1 lyžica octu
1 lyžička oregana
1 lyžička mletého zázvoru
1 lyžička soli
čili

Okrem vody a solamylu všetky suroviny pomiešame v malom hrnci a na miernom ohni krátko povaríme a pridávame k špízom.

Text: Juraj Michalič pre Pravdu
Foto: Hotel Tevel Sládkovičovo