Zeleninový recept na nedeľu: Špíz s omáčkou 1000 chutí
Zeleninové jedlá nie sú len zdravé, ale dokážu byť aj mimoriadne chutné. Váhate ešte, akú alternatívu pripraviť na nedeľňajší obed? Tak vyskúšajte náš recept.
Opečený zeleninový špíz s omáčkou tisícich chutí
Na prípravu špízu potrebujeme:
- 150 ml olivového oleja
- 2 až 3 strúčiky cesnaku
- 1 ČL bazalky
- 1 ČL tymianu
- 1 ČL šalvie
- 1 červená a 1 zelená paprika
- 1 malý baklažán
- 1 malá cukina
- mleté čierne korenie, soľ
Postup: 1. V olivovom oleji rozmiešame roztlačený cesnak, soľ, korenie, nasekanú bazalku, tymian a šalviu.
2. Zeleninu umyjeme, papriku nakrájame na väčšie kúsky, cibuľu na štvrtiny, baklažán a cukinu na kolieska. Tvrdšie druhy zeleniny krájame na menšie kúsky, aby boli hotové spolu s mäkšími. Všetko striedavo ponapichujeme na špízy, potrieme olejom a necháme chvíľu odstať.
3. Dáme na gril a opekáme zo všetkých strán. Počas opekania potierame olejom.
Omáčka tisícich chutí
1/2 šálky vody
1/2 šálky červeného vína
1/2 šálky sójovej omáčky
6 strúčikov cesnaku
2 lyžice medu
2 lyžice kečupu
2 lyžice solamylu
1 lyžica octu
1 lyžička oregana
1 lyžička mletého zázvoru
1 lyžička soli
čili
Okrem vody a solamylu všetky suroviny pomiešame v malom hrnci a na miernom ohni krátko povaríme a pridávame k špízom.
Text: Juraj Michalič pre Pravdu
Foto: Hotel Tevel Sládkovičovo