Nehádžte všetky biovýrobky do jedného vreca
Trend biovýrobkov si podmanil mnohých ľudí. Biošialenstvo spustili potraviny, najmä ovocie a zelenina.
Dnes už však dostanete v biokvalite čokoľvek. Oblečenie, kozmetiku alebo hoci aj prášok na pranie. Je však skutočne biozelenina zdravšia ako obyčajná a biooblečenie kvalitnejšie ako tradične vyrobené kúsky ? Alebo ide len o módny trend, ktorý vyťahuje z peňaženiek eurá?
Podľahnúť bioošaľu nie je vôbec ťažké. Stačí si prečítať výsledky niektorých štúdií venovaných biopotravinám a bežný spotrebiteľ získa predstavu, že kto neje bio, ten neje zdravo. Napríklad vedci z univerzity v Newcastle pred časom zverejnili výsledky ich pokusu s ekologickým poľnohospodárstvom. Pestovali ovocie a zeleninu a chovali dobytok podľa zásad ekologického poľnohospodárstva a na porovnanie to robili aj tradičným spôsobom. Teda s použitím chemikálií na ošetrenie a podporu rastu rastlín.
A výsledky? Ekologická pšenica, kapusta a zemiaky boli na základe ich pokusu vraj o dvadsať až štyridsať percent výživnejšie ako tie "obyčajné". Mlieko od ekologicky chovaných kráv zase obsahovalo až približne o osemdesiat percent viac antioxidantov ako od bežných kráv. Ako je to však s biopotravinami naozaj? Nie všetky prieskumy okolo tohto potravinového druhu totiž hovoria absolútne v ich prospech. Pretože jedna vec je to, že pri konzumácii bioovocia a zeleniny sa ľudia nemusia báť chémie, počítať však s tým, že z nich získajú viac vitamínov, sa nedá. A takisto je rozdiel v tom, aké biopotraviny jete a čo od nich očakávate. Pretože iné je jesť ich z ekologického presvedčenia, vyhýbať sa chemickým látkam, ktoré "normálne" potraviny môžu obsahovať, a iné je čakať zrazu zvýšený prísun nutričných látok.
Čo je zdravé
Trend kupovania biopotravín zasiahol mnohých spotrebiteľov, veď čo je pre nich viac dôležité ako vlastné zdravie. Všetci vyznávači bioštýlu sú totiž presvedčení, že jesť biovýrobky znamená aj zdravo sa stravovať. "Mám päťročného syna, jeho zdravie je pre mňa dôležité. Nakupujem na biofarme, ovocie aj zeleninu, po kuracie mäso chodím na inú farmu. Radšej zaplatím o niečo viac, ako by som dala za nákup v supermarkete. Za to presvedčenie, že synovi aj celej rodine dávam zdravé jedlo, mi to však stojí," hovorí tridsaťjedenročná Jana Siváková. Otázne však je, či platí naozaj za zdravie alebo len podlieha biotrendu.
Skutočnosť, že biopotraviny sú dopestované ekologicky nikto nespochybňuje. Bio totiž označuje spôsob ich spracovania, nie ich vplyv na zdravie. Ani konzumácia biopotravín nezaručuje pevné zdravie. Od každodennej konzumácie bioklobásky priberiete rovnako ako od tej obyčajnej.
Pestovať ekologicky ovocie a zeleninu, chovať ekologicky dobytok je naozaj chvályhodné, lebo to šetrí prírodu. Marketingový ťah viacerých predajcov je však tvrdiť, že bioparadajka je zdravšia, ako tá dopestovaná s použitím umelých hnojív. Kým pri biokeksíkoch alebo biodressingu je vplyv na zdravie istý, lebo takéto výrobky neobsahujú éčka či konzervanty, pri ovocí a zelenine je to inak. Tým, že bioparadajka vyrástla na biofarme ešte nemožno povedať, že obsahuje viac vitamínov ako tá, čo bola ošetrená chemikáliami. Nie je síce postrekovaná, preto je určite zdravšia, ale čakať od nej viac nemožno.
Výsledky vedcov
Výsledky prieskumu britského Úradu na kontrolu potravín ukázali zaujímavé fakty. Napríklad, že ovocie a zelenina pestované bez chemikálií nie sú o nič zdravšie ako tie pestované s ich použitím. Takisto ani produkty z ekologického chovu zvierat nie sú o nič zdravšie ako tie z bežných fariem. Úrad porovnával hodnoty minerálov a vitamínov ako železo, vápnik alebo vitamín C v mäse, mlieku, ovocí a zelenine a nenašiel takmer nijaké nutričné rozdiely. Odborníci na výživu tvrdia, že čo sa týka nutričnej hodnoty, je pri potravinách jedno, či sú bio alebo nie. Paradajka vyrastie, či už použijete chemikálie alebo nie a vitamíny bude mať stále rovnaké.
Ukazuje sa, že aj pri biopotravinách platia zákony trhu a dobrého marketingu. Predaj biopotravín síce tvorí len mizivé percento z celkového predaja potravín (v USA len tri, v Európe ešte menej), ale aj tak ide o najrýchlejšie rastúce odvetvie predaja potravín celkovo. Keďže ide o miliardové obchody, zákazníkom rôzne, na pohľad nezávislé organizácie predkladajú štúdie, ktorých výsledky sú neraz skreslené. Dokážu skutočné vedecké výsledky podať tak, aby im ľudia verili.
Biopotraviny však určite pozitívny vplyv na zdravie majú. Pri ich výrobe platí prísny zákaz pre chemické zlepšovanie chuti, farby, vône, nesmie sa im predlžovať trvanlivosť. To znamená, že biovýrobkov nemožno nakupovať veľa do zásoby, pretože sa rýchlejšie kazia. V mene zdravia a podpory ekológie sa aj vzdelanejšie vrstvy nechávajú nahovoriť na kúpu neraz predražených výrobkov.
Biovýroba je ekologická, nedá sa však už povedať, že ekonomická. A to je dôvod, prečo sú biovýrobky vo väčšine prípadov niekoľkonásobne drahšie ako tie obyčajné. Biofarmy majú menšie výnosy, ako sú výnosy z konvenčného poľnohospodárstva. Preto si biovýrobky nemôže dovoliť každý, viac sa predávajú tie cenovo prijateľnejšie pre širšiu vrstvu zákazníkov.
Pri nákupoch si však treba dať pozor v každom prípade. Mnohí predajcovia v tržniciach sú presvedčení, že predávajú biozeleninu a bioovocie. Skutočné bioprodukty však musia byť označené príslušnou značkou, ktorou možno označovať biovýrobky.
Biomóda je hit
Biosvet sa však neskladá len z biopotravín. Mnohí podľahli novému fenoménu, a to biooblečeniu. Biobavlna alebo biohodváb sa stali svetovým hitom a možno z nich mať tričká, rifle, košele, ponožky, oblečenie pre deti. Výrobcovia hlásajú šetrnosť k prírode pri výrobe oblečenia kráčajúcu ruka v ruke s kvalitou, ktorú si každý obľúbi. Biooblečenie je príjemné na nosenie a je vhodné pre osoby s citlivou pokožkou.
Biooblečenie sú odevy vyrobené z biobavlny, biohodvábu alebo z iných čisto prírodných materiálov pochádzajúcich z ekologického poľnohospodárstva. Biobavlna (organická bavlna) je napríklad bavlna vypestovaná ekologicky, teda bez použitia pesticídov a spracovaná bez použitia škodlivých chemikálií. Na farbenie sa používajú len prírodné farby a oblečenie nesmie byť chemicky upravené napríklad proti krčeniu. Všetka produkcia sa prísne kontroluje a dbá sa na to, aby neboli použité žiadne zdraviu škodlivé látky. Trendu ekomódy podľahli aj svetoví návrhári ako Stella McCartneyová. Móde sa snažia prispôsobiť viaceré značky. Po období, že biooblečenie vyzeralo ako zo skrine po prababičke, dnes možno na trhu nájsť veľa modelov šiat, tričiek, bielizne, nohavíc, tašiek, dokonca aj topánok v súlade s najnovšími módnymi štýlmi.
Biovýrobky v oblasti textilu už prezentovalo veľa známych značiek ako Nike, C&A, H&M či Adidas. Obchod s biooblečením funguje vo veľkej miere aj na internete. Menší výrobcovia neotvárajú kamenné obchody, ale prezentujú svoje výrobky na internetovej sieti.
Cena biooblečenia býva síce o niečo vyššia, je to však cena za to, že robíte niečo pre životné prostredie a pre svoje zdravie. Biovýrobky sú veľmi šetrné k pokožke, vyhľadávajú ich preto alergici a ľudia trpiaci rôznymi kožnými problémami. Stavajú na ne aj ľudia, ktorí sa snažia šetriť životné prostredie.
Text: Zuzana Hlavačková pre Magazín Pravdy
Foto: Ivan Majerský pre Pravdu