Presunúť na hlavný obsah

Trávenie, pokožka či nechty, pomôžu vám kvasnice!

Zdravie a relax

Pred niekoľkými dňami ste si mohli na tomto mieste prečítať o tom, aké dokáže byť pivo prospešné zdraviu. Pri pátraní po týchto informáciách som si spomenula na pivovarské kvasnice. Majú priam zázračné účinky na zdravie, v lekárni ich kúpite za pár korún a z vlastnej skúsenosti môžem napísať, že pomáhajú. Stojí za to ich pretlačiť trošku medzi ľudí...

 

Pivovarské kvasnice sú vedľajším produktom, ktorý vzniká pri vyrábaní piva. Pre veľké množstvo biologicky aktívnych látok sa nazývajú bio liečivom 21. storočia. Kúpiť si ich môžete vo forme tabliet, prášku či vločiek. Prášok je praktický v tom, že si ho môžete pridávať do nápojov a rôznych jedál ako polievky či omáčky. Na trhu dostať kúpiť i pivovarské kvasnice vo forme tabletiek, ktoré obsahujú ešte ďalšie účinné látky, trebárs zelenú riasu chlorellu, baktérie mliečneho kvasenia, jódu, extrakt z hlivy ustricovej či echinacey.

Čím sú ale tieto kvasnice takú výnimočné? Obsahujú celkom slušnú kopu minerálov, enzýmov, esenciálnych kyselín a stopových prvkov. Najmä však všetky vitamíny skupiny B. Je to vlastne najlacnejší zdroj týchto vitamínov i bielkovín v porovnaní s drahými vitamínovými preparátmi. Zoberte si, že na bielkoviny z mäsa čakáte roky, kým vyrastie dobytok, na rastlinné zdroje bielkovín čakáte mesiace, ale taká kvasnica vám narastie za pár hodín. Za 14 dní sa mikroskopická kvasnica rozrastie na 50 ton. 

Poďme ale k ich účinku na zdravie. Pomáhajú pri chorobách pokožky (napr. akné), nechtov a vlasov, pretože sa podieľajú na regenerácii celého organizmu. Ich protizápalové a hojivé účinky sa veľakrát využívajú v kozmetických prípravkoch. 

Pivovarské kvasnice zlepšujú trávenie, vstrebávanie a vylučovanie potravy, pôsobia preventívne proti zápche, rovnako pomáhajú pri ťažkej fyzickej práci potláčať únavu, depresiu, nechutenstvo a podráždenosť. 

Preventívne pôsobia aj proti nespavosti, nervozite a pocitom únavy. Keďže obsahujú železo a meď, pôsobia proti chudokrvnosti a niekto ich pridáva do stravy kojencov či ľudí, ktorí prijímajú najmä mliečnu stravu, tá totiž obsahuje málo železa. Sú prospešné pre diabetikov a podľa niektorých štúdií pomáhajú pacientom chorým na infekčnú žltačku či cirhózu pečene.