Ovocie a zelenina? Morské riasy ich strčia vo vrecka!
Morské riasy sa využívali ako dôležitý zdroj potravy už tisíce rokov dozadu. V Japonsku sú dodnes bežnou súčasťou jedálnička, no u nás je zelená zložka na tanieri najčastejšie špenát alebo šaláty. A pritom riasa je v podstate tiež ako šalát. Morský šalát plný vitamínov, minerálov a proteínov, s obdivuhodnými účinkami na zdravie.
Už len fakt, že riasy nedokážu prežiť v znečistenej vode, ako napríklad ryby a iné morské živočíchy, dokazuje, akú „čistú“ potravinu konzumujeme. Morské riasy jednoznačne vedú nad bežnou zeleninou čo do obsahu minerálnych látok. Vápnika, draslíka, jódu či horčíka obsahujú oveľa viac, ako zelenina, ktorú máme bežne na tanieri.
Zásobujú naše telo vlákninou, vitamínmi A, C, D, E, K, B a vitamínom B12, ktorý sa v potravinách rastlinného pôvodu nachádza ojedinele, takže riasy sú vítané u vegánov i vegetariánov. Za zmienku stoja aj stopové prvky, ktoré nám veľakrát chýbajú. Aj také kravské mlieko riasy tromfnú – obsahujú totiž viac bielkovín, ale minimum tuku a kalórií. Morské riasy sú najbohatším zdrojom organických minerálov na planéte. Pozor si treba dávať na druhy, ktoré obsahujú vysoké množstvo sodíka. Tie by nerobili dobre ľuďom, ktorí si strážia príjem soli.
Riasy majú ešte jednu výnimočnú vlastnosť, pre ktorú po nich siaha mnoho ľudí. Dokážu naše telo zbaviť ťažkých kovov (napr. arzénu) a rádioaktívnych prvkov, teda toxínov, ktorým sa prakticky nedá v bežnom živote vyhnúť. Vďaka tomu čistia telo a pôsobia v ňom protirakovinovo. Takisto náš organizmus odkysľujú, čo nie je v dobe, kedy si ho zakysľujeme jedlom, vodou a ešte aj vzduchom, ktorý dýchame, vôbec na zahodenie. Rozpúšťajú tuky a hlieny, ktoré sa nám nazbierali v tele. Vďaka množstvu jódu regulujú funkciu štítnej žľazy, znižujú hladinu cholesterolu a tukov v krvi a pôsobia pozitívne na metabolizmus. Najmä Béčko je dôležité pre metabolizmus tukov a bielkovín.
Riasy sa nekonzumujú vo veľkom množstve. Na to, aby ste pokryli dennú dávku potrebných vitamínov a minerálov, vám postačí kúsok o veľkosti poštovej známky. Na výber máte veľa druhov rias a spôsobov ich prípravy. Niektoré sa musia vopred namočiť, potom ich môžete podusiť alebo povariť, iné netreba nijako tepelne upravovať a používajú sa na dochutenie už hotového jedla, trebárs nimi posypete ryžu, zemiaky či šaláty. Sušené riasy uskladňujte v mrazničke vo vzduchotesných nádobách.
Asi najznámejšie v našich končinách sú riasy Nori, ktoré dostať ako vločky, ako sushi plátky, alebo ako opražené plátky dochutené soľou a sójovou omáčkou, ktoré sa priamo konzumujú. Arame sú hnedé riasy so sladkastou chuťou, ktoré sa hodia napríklad k tofu a zelenine. V tradičnej japonskej ľudovej medicíne sa používajú na liečenie vysokého krvného tlaku a chorôb ženských reprodukčných orgánov. Do šalátov sa perfektne hodí Wakame, ktorá je bohatá na Béčko, Céčko, železo a vápnik. Podporuje imunitu, čistí krv, odbúrava cholesterol. Kombu, alebo inak aj Kelp, je vhodná ku strukovinám alebo do polievok. Chráni telo pred pôsobením ťažkých kovov a má detoxikačné účinky na hrubé črevo.
Pri pravidelnej konzumácií morských rias sa u ľudí zlepšili mnohé zdravotné problémy, či už alergie, reumatizmus, nervové poruchy alebo problémy s krvným tlakom. V Ázii sa doporučujú konzumovať aj ľuďom trpiacim cukrovkou. Vďaka svojej „diétnosti“ sú využívané pri redukcii hmotnosti a hojne sa používajú aj v kozmetických produktoch, telových zábaloch a kúpeľoch.