VYPITE SI NA ZDRAVIE
Blížiace sa obdobie zvýšeného náporu na náš imunitný systém sa dá prežiť aj veľmi príjemne – popíjaním likéru. Len si treba vybrať ten správny – rakytníkový. Obľúbite si ho nielen vďaka jeho intenzívnej vôni a medovej príchuti, ale najmä vďaka jeho účinkom. Stačí jeden pohárik denne a preventívne opatrenia máte vybavené.
Rakytník rešetliakový poznali už v starom Grécku a dávali ho koňom, aby mali lesklú srsť. Vám zasa pomôže, ak máte napríklad problémy s vypadávaním vlasov. Jeho hlavný tromf však spočíva niekde inde. Odborníci tvrdia, že už jedna bobuľka obsahuje dennú odporúčanú dávku vitamínu C. Oproti pomaranču má rakytník „céčka“ desaťkrát viac a obsahuje aj ďalšie vitamíny a organické kyseliny. Podporuje imunitný systém a má výrazné biostimulačné účinky, pomáha rozpúšťať hlieny, pôsobí proti stresu a depresiám, používa sa pri liečbe pľúcnych a pečeňových ochorení. Rakytníkový olej zaberá na ekzémy, hemoroidy, omrzliny aj popáleniny a pomôže aj pokožke a vlasom. Dá sa však užívať aj vnútorne, pričom má blahodárne účinky na činnosť pečene, pankreasu, dokonca pomáha pri hojení žalúdočných vredov a zlepšuje peristaltiku čriev. Môžete ho podávať aj deťom, aby ste posilnili ich imunitu. Rakytníkový olej je pomerne vzácny a pri jeho kúpe by ste si mali všímať zloženie fľaštičky. Ideálny je samozrejme stopercentný. Jediné, čo je v prípade rakytníka trochu problematické, je jeho zber. Výrazne oranžové bobuľky sú síce krásne, ale keďže nemajú stopku a na vetvičke sa držia veľmi pevne, len zriedka sa vám podarí dozretý plod odtrhnúť bez toho, aby vám z neho nevytiekla drahocenná šťava. Takže aj keď najviac vitamínov obsahuje koncom leta, keď začína dozrievať, so zberom by ste mali počkať na obdobie, keď bude vonku desaťstupňový mráz. Ten prospeje nielen hladkému zberu, ale aj samotným plodom, ktoré lepšie znášajú teploty pod nulou, pri ktorých nestrácajú vitamín C. Zamrznuté plody môžete dokonca rovno konzumovať. Ale veľmi chutný je aj rakytníkový džem, ktorý zvýši vašu duševnú aj telesnú výkonnosť, alebo len šťava – tá má priaznivý vplyv na trávenie a takisto vás obráni pred infekciami. Použiť môžete aj semená rakytníka – ich odvar má laxatívne účinky. Ak sa ale plánujete postarať o svoje zdravie za pomoci vlastnoručne vyrobeného rakytníkového likéru, v prvom rade sa vyzbrojte trpezlivosťou. Bobuľky sa totiž musia nechať lúhovať v osemdesiatpercentnom alkohole minimálne osem mesiacov. No najlepšie je počkať až rok. Výsledok však určite bude stáť za to.