SUPERPOTRAVINA Z ÁZIE
Stačí si zobnúť tridsať bobuliek denne a váš organizmus dostane to najhodnotnejšie, čo príroda poskytuje: 21 stopových prvkov vrátane protirakovinového germánia, ktoré nenájdete v žiadnom inom ovocí, 18 druhov aminokyselín, beta-karotén, ktorého množstvo ďaleko presahuje možnosti mrkvy a veľa vitamínov vrátane „céčka“, ktorého je tu asi 500-krát viac než v pomarančoch. Kustovnica čínska je jednoducho zázrakom prírody, vďaka ktorému sa jej pestovatelia a konzumenti na úpätí Himalájí dožívajú najvyššieho veku spomedzi všetkých obyvateľov tejto planéty.
Výťažky z kustovnice sú dnes už aj súčasťou niektorých potravinových doplnkov. Oveľa viac však pre svoje zdravie urobíte, keď si ju vypestujete, alebo jednoducho kúpite ako balíček sušených plodov goji. Ak sa rozhodnete vypestovať si vlastné zásoby, nečaká vás nič náročné. Potrebujete iba teplejšie slnečné miesto a kvalitnú a dostatočne vlhkú pôdu. Oberať by ste ju mali tak, ako to robia v Číne, Japonsku, Jáve či v Strednej Ázii: teda nedotýkať sa rukami, pretože by došlo k oxidáciii - vaša pokožka by bola červená a plody čierne. Treba iba potriasť kríkom a úrodu nechať padnúť do plachty. Tú potom prestriete na teplom mieste v polotieni a kustovnicu necháte vysušiť. Pokiaľ ide o zázračné účinky goji, nazývané odborníkmi aj superpotravinou, stručne by sa dalo povedať, že vám dodajú najviac antioxidantov spomedzi všetkých dostupných prírodných zdrojov, zabezpečia dlhovekosť, vitalitu a sexuálnu potenciu. Ale bohatstvo, ktoré sa v malých červených plodoch skrýva, si zaslúži oveľa detailnejší pohľad. Goji majú protizápalové účinky, pomáhajú pri problémoch s prostatou a aj s vysokou hladinou cholesterolu. Zmierňujú ťažkosti spôsobené chemoterapiou, čistia krv, zvyšujú množstvo bielych krviniek, spevňujú svaly a kosti, podporujú činnosť obličiek, zlepšujú pamäť, pomáhajú proti úzkosti a stresu či pri dlhotrvajúcom suchom kašli. Ďalej neutralizujú voľné radikály, priaznivo pôsobia na imunitný systém aj na mozgový podvesok. Účinky zázračného zloženia goji sa prejavujú aj pri rakovine krčka maternice, pri menštruačných a aj pri menopauzálnych ťažkostiach, v tehotenstve pri ranných nevoľnostiach, opuchoch, či bolestiach končatín a chrbtice. Červené plody majú aj fungicídne a antibakteriálne účinky, priaznivo vplývajú na srdce a cievy, pomáhajú pri leukémii, hepatitíde typu B, chránia imunitu a dokonca aj zrak. Popri tom všetkom goji nemajú nijaké vedľajšie účinky. Užívať sa nesmú len pri napadnutí vonkajšou škodlivinou alebo hnačke z prázdnoty sleziny. Chutné červené plody, ktoré pripomínajú brusnicu, jablko a šípku, môžete len tak zobkať, alebo si ich prihodiť do jogurtu, nápoja či polievky. Môžete ich dokonca nechať vylúhovať v liehu a získať takzvaný nápoj nesmrteľnosti. Hoci ani na úpätí Himalájí nikto nežije večne.