ŠVAJČIARSKE SYRY - CHUŤ KRÁĽOV
Švajčiarske syry patria k najuznávanejším a najchutnejším na svete. Nenájdete ich iba v luxusných reštauráciách, ale aj v malých vidieckych pohostinstvách. Odtiaľto pochádza napríklad aj syr ementál, mesto s rovnakým názvom sa nachádza vo švajčiarskom vnútrozemí. Úspech syrov v tejto krajine pripisujú výborným klimatickým podmienkam, čerstvému vzduchu a kvalitným pastvinám.
Na výrobu jedného bochníka syra ementál sa spotrebuje tisíc litrov mlieka, z toho syrár vyrobí 80 kilogramový kus. Mlieko sa zohrieva v špeciálnom kotle s miešačkou. Po celej procedúre sa masa vyberie, usuší, preloží do drevených foriem a lisuje. Na druhý deň prejde slaným kúpeľom a potom desať dní leží na drevených podložkách v pivnici. Počas procesu kvasenia, ktorý trvá osem až dvanásť týždňov, sa na ňom tvoria typické diery. Konzumovať sa dá po piatich mesiacoch. Okrem známeho ementálu, ktorý sa dnes vyrába vo viacerých krajinách sveta, má Švajčiarsko v ponuke aj iné syrové špeciality. Syr Sbrinz sa tu vyrába už od roku 1397 z plnotučného kravského mlieka. Obsahuje bielkoviny, vitamíny A, D, E a karotén, ktorý mu dodáva žltkastú farbu. Táto špecialita dozrieva v pivniciach na drevených regáloch dva až tri roky. Po tomto čase sa musí dať ľahko strúhať a krájať. Sbrinz je vhodný aj pre ľudí s citlivými žalúdkami. Lahodnou pochúťkou je aj Greyerzer, o ktorom putujú chvály po svete už vyše 900 rokov. Tento syr dnes rozhodne nemôže chýbať vo fondue – najobľúbenejšom jedle Švajčiarov. Týmto jedlom absolútne nič nepokazíte, ale práve naopak, urobíte ďalší krok ku zdraviu.