Presunúť na hlavný obsah

TAJOMSTVÁ JAPONSKEJ KUCHYNE

Zdravie a relax

Chcete, aby vás obchádzali civilizačné choroby a cítili sa stále skvelo? Tak potom určite vyskúšajte japonský štýl stravovania. Kuchyňa, opradená legendami, má sedem hlavných tajomstiev úspechu. Skúste sa nimi inšpirovať a výsledok uvidíte už čoskoro.

Základom úspechu zdravej výživy je podľa Japoncov výdatne sa naraňajkovať. Svoj deň obvykle „štartujú“ ryžou, polievky s tofu a pórom, malej omelety a kúsku lososa. To celé zapijú zeleným čajom. Práve rozmanitosť robí japonskú kuchyňu zdravou. Japonské ženy za týždeň zjedia viac ako sto rôznych potravín, zatiaľ čo európske len 30. Neboja sa experimentov a radi skúšajú niečo nové. Rozdiel je aj v prílohách. Namiesto cestovín a zemiakov sa na tanieroch objavuje množstvo zeleniny. Okrem nej radi jedia sóju, ryžu a ryby. Mäsa tvorí len malú, zanedbateľnú časť. Zdravšou robí japonskú kuchyňu aj využívanie oleja z rybieho tuku a morských plodov. Jedlá tak obsahujú podstatne menšie množstvo tukov, ako v americkej a európskej kuchyni. Ďalšími tajomstvami úspechu tejto kuchyne je jej príprava a servírovanie. Jedia sa podstatne menej spracované ako v iných krajinách, na tepelnú úpravu využívajú Japonci dusenie, paru alebo gril. Veľký dôraz sa kladie na vzhľad jedla, porcie sú starostlivo naaranžované a na jedlo musia mať čas, aby si ho mohli vychutnať. Posledným tajomstvom je veľkosť porcií. Tie sú skoro až o polovicu menšie ako naše, čím Japonci dosiahnu aj nízky kalorický príjem.