Presunúť na hlavný obsah

HLIVA USTRICOVÁ: ELIXÍR MLADOSTI

Zdravie a relax

Pokiaľ máte radi huby, vašim favoritom by sa mohla stať hliva. Je to malý prírodný zázrak plný zdravia. Jej zloženie má množstvo pozitívnych a liečivých účinkov na ľudský organizmus. Navyše, dá sa pripraviť na nespočetné množstvo spôsobov. Neváhajte a vytvorte si dostatočné zásoby tejto zázračnej huby.

Nie každý vie, že hríby sú nielen chutné, ale mnohé aj veľmi zdravé. Hliva ustricová má dokonca liečivé účinky. Priaznivo pôsobí na zvýšenie obranyschopnosti organizmu, na poruchy metabolizmu cukru a tuku, pomáha regulovať funkciu čriev, upravuje vylučovanie, upokojuje kĺbové ťažkosti. Navyše upravuje krvný tlak a odstraňuje z tela jedovaté látky, čím zabraňuje ich vstrebávaniu sa do ľudského organizmu. Hliva obsahuje množstvo minerálnych látok, ako draslík a fosfor, rôzne mikroelementy - zinok, selén, chróm, meď, bór, jód a vitamíny B12 a D2. Jednou z najdôležitejších zložiek tejto huby je však beta glukán. Beta glukán je látka, ktorá zvyšuje odolnosť proti baktériám a vírusom, pomáha telu bojovať proti rakovine, regeneruje tkanivá a celkovo posilňuje organizmus. Najviac tejto látky sa nachádza v stopke. Výhodou tejto huby je aj jej neutrálna chuť a variabilita v kuchyni, navyše vzácny beta glukán je veľmi stabilná látka a tak jeho výživné vlastnosti nezničíte varením, ani smažením. Z hlivy si môžete pripraviť chutné cestoviny, perkelt, šaláty, polievky, rizoto či omáčky. Hliva je nízkoenergetická potravina a tak je veľmi vhodná aj pri rôznych druhoch diét. Je bežne dostupná skoro v každom obchode s potravinami a v supermarketoch. Pokiaľ hríby nie sú vaša silná stránka a konzistencia tohto pokrmu vám nevyhovuje, nemusíte si tento prírodný elixír zdravia odriekať. Môžete ho konzumovať v tabletkách. Účinky tejto huby nepodceňujte a využite jej pozitíva na maximum.