KAVIÁR - LUXUS NA TANIERI
Nechať rozplynúť chuť kaviáru v ústach je ako ochutnať tú najjagavejšiu „perlu“ luxusnej kuchyne. Tento pokrm bohatých a slávnych bol vždy istou známkou blahobytu. Môcť si pochutnávať na pravom kaviáre je čoraz viac vzácnejšie. Vzhľadom na neustále klesajúci počet voľne žijúcich jeseterov, ktorí kaviár produkujú, v nepriamej úmere stúpa aj hodnota tohto pokrmu.
Za túto delikatesu musíme vďačiť starým Peržanom. Popri rybacích úlovkoch zistili, že ikry jeseterových rýb sú obrovská pochúťka. Vďaka ich výživnosti ich pomenovali chav-jar - kus sily. Ikry získavajúce sa z vaječníkov rybích samíc ostali dodnes labužníckou lahôdkou a symbolom luxusu. Pravý kaviár je skutočne tou najvýnimočnejšou chuťou. Cena za 100 g kaviáru sa pohybuje v rozmedzí 600-1 000 €. Ak si chcete skutočne pochutiť, siahnite po kaviári Beluga. Ikry striebristo-sivej farby sú najväčšie, majú hodvábny povrch a výrazné očko v strede. Jemná vyberaná chuť bez prítomnosti špecifického zápachu ho vynáša na piedestál špecialít. Poháre sú označené modrým uzáverom. Najdrahším je však biely kaviár z Belugy. Biely kaviár musí dozrieť ako víno. Čím je ryba staršia, tým je kaviár belší. Cena za 100 g je viac ako 2 400 €. Druhá pozícia patrí ikre jesetera ruského s tmavo-bronzovou farbou. Kaviár je menší s rozmanitou chuťou, ktorá závisí od pestrej potravy rýb. Uzáver pohára je žltej farby. Ďalšou špecialitou sú ikry Sevruga, ktoré sú najmenšie z kategórie vzácneho kaviáru. Majú čiernu farbu a silnú špecifickú chuť a vôňu. Označené sú červeným uzáverom. Rebríček top lahôdok uzatvára „zlatý kaviár“, ktorý je však výsledkom genetickej mutácie. Znalci tvrdia, že jedinou jeho prednosťou, nepočítajúc vzácnosť, je zlatisto-jantárová farba.
Ako si uctiť kaviár?
Aj keď máte v rukách pohár s tým najkvalitnejším kaviárom, aby ste si ho skutočne vychutnali, musíte dodržať pár zásad. Podávajte so špeciálnou lyžičkou z dreva, plastu, zlata, či slonoviny. Zabudnite na striebro a oceľ, ktoré môžu pozmeniť chuť kaviáru. Samotný kaviár je vhodné servírovať v ľade. Ako príloha je najvhodnejšie biele pečivo a maslo. Aj keď väčšina konzumentov sa neobíde bez citróna, fajnšmekri protestujú. Citrónová šťava vraj delikátnu chuť kaviáru zabíja. Chuť naopak úžasne doplní kvalitné šampanské, alebo ľadovo vychladená vodka.