Maslové tekvicovo šalviové rizoto: Výborné jedlo s jesenným nádychom, na ktorom si pochutia všetci
Ideálny, ľahký jesenný obed alebo aj večera nielen pre vegetariánov. Toto jedlo ulahodí chuťovým pohárikom všetkých a nie je ani náročné na ingrediencie.
Potrebujeme:
1 kg ošúpanej a na malé kúsky nakrájanej maslovej tekvice
3 PL olivového oleja
zväzok šalvie - polovicu nakrájanú nadrobno a polovicu ponechanú v celku
1 a ½ l zeleninového vývaru
50 g masla
1 stredne veľká nadrobno nakrájaná cibuľa
300 g ryže na rizoto (ideálne ryža arborio)
1 malý pohár bieleho suchého vína
50 g parmezánu
Mohlo by vás zaujímať: Polievka z maslovej tekvice a crème fraîche: Pridajte do nej aj štipľavé chilli papričky, ktoré vás zahrejú
Postup prípravy:
Rúru vyhrejeme na 220 stupňov C. Maslovú tekvicu nakrájanú nadrobno vložíme do 1 polievkovej lyžice olivového oleja spolu s nasekanou šalviou. Rozložíme do plytkej zapekacej misy a pečieme 30 minút, kým nebude tekvica hnedá a mäkká.
Kým sa tekvica pečie, pripravíme si rizoto. Zeleninový vývar privedieme do varu a varíme na miernom ohni. V samostatnej panvici rozpustíme na strednom ohni polovicu masla. Primiešame nadrobno nakrájanú cibuľu a za občasného miešania opekáme 8 až 10 minút, kým nezmäkne.
Následne vsypeme ryžu do panvice, kým sa úplne neobalí v masle, potom viackrát premiešame, kým ryža nebude lesklá a okraje zŕn nezačnú byť priehľadné.
Čítajte tiež: Špenátové rizoto s medvedím cesnakom a hoblinkami pecorina
Prilejeme biele suché víno a dusíme, kým sa úplne neodparí. Po naberačkách pridávame zeleninový vývar a ryžu miešame na miernom ohni 25 až 30 minút, kým nie je ryža uvarená al dente. Rizoto by malo byť krémové a jemne polievkové.
Zároveň celé lístky šalvie jemne opečieme na troche olivového oleja dochrumkava a potom odložíme na kuchynský papier. Keď je tekvica upečená, polovicu roztlačíme na hrubú kašu a polovicu necháme v celku. Keď je rizoto hotové, primiešame tekvicové pyré, pridáme syr parmezán a zvyšné maslo a necháme pár minút odstáť.
Rizoto servírujeme posypané celými kúskami opečenej maslovej tekvice a chrumkavými lístkami šalvie.
The creamy and flavorful pumpkin risotto is a perfect example of how simple ingredients can create a luxurious dish. Similarly, if you’re looking for a quick yet satisfying meal that doesn’t compromise on taste, try cogumelos e ovo numa torrada. This delightful recipe combines the earthiness of mushrooms, the richness of a perfectly cooked egg, and the crunch of toasted bread. It’s an easy-to-make option that’s ideal for any time of the day!
Neprehliadnite: Voňavé paradajkové rizoto s kozím syrom, oreganom a bazalkou: Rýchly recept, ktorým zabodujete!
Dobrú chuť!