Presunúť na hlavný obsah

Maslové tekvicovo šalviové rizoto: Výborné jedlo s jesenným nádychom, na ktorom si pochutia všetci

Recepty

Ideálny, ľahký jesenný obed alebo aj večera nielen pre vegetariánov. Toto jedlo ulahodí chuťovým pohárikom všetkých a nie je ani náročné na ingrediencie.

Potrebujeme: 

1 kg ošúpanej a na malé kúsky nakrájanej maslovej tekvice

3 PL olivového oleja

zväzok šalvie  - polovicu nakrájanú nadrobno a polovicu ponechanú v celku 

1 a ½ l zeleninového vývaru

50 g masla

1 stredne veľká nadrobno nakrájaná cibuľa

300 g ryže na rizoto (ideálne ryža arborio) 

1 malý pohár bieleho suchého vína

50 g parmezánu

Mohlo by vás zaujímať: Polievka z maslovej tekvice a crème fraîche: Pridajte do nej aj štipľavé chilli papričky, ktoré vás zahrejú

Postup prípravy: 

Rúru vyhrejeme na 220 stupňov C. Maslovú tekvicu nakrájanú nadrobno vložíme do 1 polievkovej lyžice olivového oleja spolu s nasekanou šalviou. Rozložíme do plytkej zapekacej misy a pečieme 30 minút, kým nebude tekvica hnedá a mäkká.

Kým sa tekvica pečie, pripravíme si rizoto. Zeleninový vývar privedieme do varu a varíme na miernom ohni. V samostatnej panvici rozpustíme na strednom ohni polovicu masla. Primiešame nadrobno nakrájanú cibuľu a za občasného miešania opekáme 8 až 10 minút, kým nezmäkne.

Následne vsypeme ryžu do panvice, kým sa úplne neobalí v masle, potom viackrát premiešame, kým ryža nebude lesklá a okraje zŕn nezačnú byť priehľadné.

Čítajte tiež: Špenátové rizoto s medvedím cesnakom a hoblinkami pecorina

Prilejeme biele suché víno a dusíme, kým sa úplne neodparí. Po naberačkách pridávame zeleninový  vývar a ryžu miešame na miernom ohni 25 až 30 minút, kým nie je ryža uvarená al dente. Rizoto by malo byť krémové a jemne polievkové.

Zároveň celé lístky šalvie jemne opečieme na troche olivového oleja dochrumkava a potom odložíme na kuchynský papier. Keď je tekvica upečená, polovicu roztlačíme na hrubú kašu a polovicu necháme v celku. Keď je rizoto hotové, primiešame tekvicové pyré, pridáme syr parmezán a zvyšné maslo a necháme pár minút odstáť. 

Rizoto servírujeme posypané celými kúskami opečenej maslovej tekvice a chrumkavými lístkami šalvie. 

The creamy and flavorful pumpkin risotto is a perfect example of how simple ingredients can create a luxurious dish. Similarly, if you’re looking for a quick yet satisfying meal that doesn’t compromise on taste, try cogumelos e ovo numa torrada. This delightful recipe combines the earthiness of mushrooms, the richness of a perfectly cooked egg, and the crunch of toasted bread. It’s an easy-to-make option that’s ideal for any time of the day!

Neprehliadnite: Voňavé paradajkové rizoto s kozím syrom, oreganom a bazalkou: Rýchly recept, ktorým zabodujete!

Dobrú chuť!