Sezónne stravovanie ako cesta k pekným krivkám: Ak sa budete držať týchto pravidiel, môžete dosiahnuť sexi telo aj bez diét
Sezónne stravovanie nás intuitívne nabáda siahať po potravinách, ktoré si v daných obdobiach naše telo žiada. Ak sa budete držať určitých zásad, môžete si práve takýmto spôsobom zabezpečiť naozaj krásne krivky.
Sezónne stravovanie ako cesta k pekným krivkám
Do našej stravy prináša jeseň rôzne výzvy. Pokiaľ sa však chcete udržať vo forme a zároveň zostať zdraví, inšpirujte sa čo si položiť na tanier počas chladnejších dní. Sezónne stravovanie je z veľkej časti intuitívnou záležitosťou, ale je dobré mať malý návod, čo si naozaj dopriať a bude to lichotiť aj našim krivkám.
Tieto druhy zeleniny by mali tvoriť základ vášho jedálnička
V tomto ročnom období sa telo skutočne potrebuje posilniť, aby mohlo čeliť zmenám. Dobrým spôsobom, ako to dosiahnuť, je konzumácia sezónnych druhov bohatých na vitamíny a minerály. Jesenná zelenina, ako je tekvica, kapusta, mrkva a brokolica, by mali byť prvou voľbou.
Tekvica je sezónna a plná vitamínu A, potrebného pre zdravú pokožku a oči. Obsahuje veľa vlákniny, ktorá pomáha pri trávení. Kapusta má v sebe vitamíny A, C, K a B6 a tiež minerály ako draslík, vápnik a horčík. Je tiež výborným zdrojom vlákniny, ktorá pomáha udržiavať zdravý tráviaci systém.
Čítajte tiež: 10 dôvodov, prečo nechudnete, aj keď sa o to snažíte: Zmeňte tieto návyky a dosiahnite ideálnu hmotnosť
Mrkva je bohatá aj na vitamíny A, C a K a tiež na vlákninu. Je dôležitým zdrojom beta-karoténu, ktorý môže pomôcť chrániť pred niektorými chorobami. No a takisto brokolica je superpotravina s vysokou koncentráciou vitamínov A, C a K. Má vysoký obsah antioxidantov a pomáha bojovať proti voľným radikálom v tele.
Tieto druhy zeleniny by mali tvoriť základ vášho jedálnička. Dajú sa medzi sebou krásne variovať a dobre kombinovať. Okrem toho sa daná zelenina môže pripraviť rôznymi spôsobmi, čo poskytuje širokú škálu kulinárskych možností. Pamätajte, že jesť zdravo nemusí nutne znamenať jesť bez chuti.
Použite bylinky a koreniny pri zachovaní ich nutričných výhod. Je dôležité konzumovať tieto potraviny pravidelne počas celej jesene, aby ste využili ich nutričné vlastnosti. Odporúča sa ich zaradiť do vyváženej stravy spojenej s pravidelnou fyzickou aktivitou.
Jesenné ovocie, ktoré vám pomôže zostať fit
- Jablká - Jablká sú známe pre svoj obsah pektínu, typu vlákniny, ktorá pomáha udržiavať zdravú hladinu cholesterolu. Navyše sú bohaté na vitamín C a podporujú posilnenie imunitného systému.
- Hrozno - Hrozno, je skvelým zdrojom polyfenolov, ktoré majú antioxidačné vlastnosti a pomáhajú tiež pri regulácii krvného tlaku.
- Černice - Černice poskytujú veľké množstvo vitamínov A a C a sú skvelým zdrojom vlákniny.
- Orechy - Napriek tomu, že nejde o doslovné ovocie, orechy sú dôležitým zdrojom zdravých tukov a minerálov, čiže je dobré ich do jedálnička implementovať.
Čo sa týka hydratácie, okrem obyčajnej čistej vody je dobré si dopriať pravidelne kombináciu zázvoru a citrónu. Je to silný nápoj s protizápalovými a antioxidačnými vlastnosťami. Toto duo tiež pomáha posilňovať imunitný systém, čo je kľúčové počas jesenných mesiacov, kedy sú chrípky a prechladnutia bežnejšie. Zelený čaj je tiež ďalšou skvelou možnosťou. Je bohatý na antioxidanty, zvyšuje detoxikáciu organizmu, má vplyv na efektívne chudnutie a samozrejme posilňuje imunitný systém.
Neprehliadnite: Najzdravšia diéta sveta podľa odborníkov: Nejde len o schudnutie, ľudí by malo zaujímať aj to, koľko rokov sa dožijú