Broskyňová melba: Klasický francúzsky letný dezert, ktorý si môžete pripraviť vopred
Jeden z typickým francúzskych dezertov, ktorý si viete v pohodlí domova pripraviť aj vopred a potom už len s úsmevom na perách servírovať. K dezertu môžete pre ešte lepšiu chuť pridať aj šľahačku či vanilkovú zmrzlinu a ďalšie.
Ingrediencie:
500 g práškového cukru
1 odšťavený citrón
1 rozpolený vanilkový struk
6 veľkých broskýň (nie príliš zrelých)
300 g malín
2 lyžice práškového cukru
vanilková zmrzlina
Mohlo by vás zaujímať: VIDEO Tieto jednoduché zmrzlinové dezerty sú naozaj extra: Očaríte nimi rodinu aj známych
Postup prípravy:
Do veľkej panvice dáme cukor, polovicu citrónovej šťavy a vanilkový struk. Zalejeme 600 ml vody, potom dáme na stredne vysoký oheň a necháme prebublávať 6 až 8 minút, alebo kým nezačne vyzerať konzistencia sirupovo. Krúžime panvicou, aby sa cukor rozpustil, a potom jemne zahrievame 5 minút, kým nezískame spomínaný sirup.
Medzitým rozpolíme broskyne a zbavíme jadierok. Vložíme ich do sirupu a pošírujeme na 4 až 5 minút. Pričom v polovici opatrne otočíme, kým po prepichnutí nožom nezmäknú. Prenesieme na tanier, odložíme si pošírovaciu tekutinu a nechaáme dostatočne vychladnúť, aby sme mohli odstrániť šupku.
Čítajte tiež: Najviac osviežujúci koláč tohto leta: Zmrzlinová torta s citrónovým tvarohom, černicami či malinami
Maliny, práškový cukor a zvyšnú citrónovú šťavu dáme do mixéra a rozmixujeme dohladka. Precedíme cez sitko, aby sme získali hladkú malinovú omáčku.
Pri servírovaní nakladajte broskyne na tanier spolu s kopčekom vanilkovej zmrzliny, či so šľahačkou. Pokvapkajte malinovou omáčkou, ako aj šťavou z pošírovania z panvice.
Posypať môžete aj mandľovými vločkami, pistáciovými kúskami alebo lístkami mäty pre lahodný nádych.
Neprehliadnite: Ľadové občerstvenie priamo u vás doma. Pripravte si tie najobľúbenejšie ovocné zmrzliny
Dobrú chuť!