Toto sú dôvody, prečo sa v okolí nášho brucha tvorí najviac tuku: Týmto chybám sa snažte vyvarovať
Chodíte pravidelne do fitka, robíte denne niekoľko ”brušákov” a napriek tomu nevidíte žiaden efekt? Prečo je to tak? Ako sa zbaviť tuku na bruchu? S našimi radami sa kíl z týchto problemetických partií zbavíte ľahšie.
V našom tele máme totiž tri druhy tuku: biely, hnedý a béžový.
Neprehliadnite: Michaela musela zažiť šok, aby začala zhadzovať prebytočný tuk: Schudla takmer polovicu svojej hmotnosti
Biely tuk
Funguje ako zásobáreň energie. Je to miesto, kam sa nám ukladajú prebytočné kalórie. Je minimálne metabolicky aktívny - tvorí sa, keď má organizmus nadbytok potravy a nedostatočný pohyb. Hoci na prvý pohľad vyzerá ako náš hlavný nepriateľ v boji s kilami, má svoj význam. Je dôležitý pre produkciu pohlavných hormónov, najmä estrogénu. Príliš nízke množstvo bieleho tuku môže totiž viesť k neplodnosti a hormonálnej nerovnováhe. Nesmie ho však byť nadbytok. Vtedy predstavuje problém.
Hnedý tuk
Je na rozdiel od bieleho tuku zodpovedný za spaľovanie energie. Obsahuje veľa mitochondrií - buniek, ktoré používajú tuk a glukózu na výrobu energie a tepla. Máme ho pod kožou najmä v oblasti krku, hornej časti hrudníka a chrbta. Avšak pravidelným cvičením a fyzickou aktivitou sa môžu niektoré bunky bieleho tuku zmeniť na tzv. béžový tuk, ktorý spaľuje viac ako biely, no oveľa menej ako hnedý. Žiaľ je pravda, že vekom sa nám hnedý tuk z tela vytráca.
Bez pohybu to nepôjde
Ak si chcete udržať hnedý tuk v tele, čo najdlhšie, v prvom rade by ste mali určite zvýšiť výdaj svojej energie. Do práce choďte na bicykli, kolobežke, či peši, prestaňte používať výťah. Verte nám, že aj vďaka takýmto drobnostiam sa budete cítiť lepšie. No a ak to so zhadzovaním kíl myslíte vážne, stavte na intervalový tréning a ”brušáky".
Prečítajte si: Objemový jedálniček pre mužov: Fitness tréner prezradil kombináciu na sacharidy, bielkoviny a tuky
Skúste prehodnotiť svoj jedálniček
Ak vás trápi tuk na bruchu, je načase zamyslieť sa nad obsahom svojho taniera. Stravovacie návyky sú v tomto prípade skutočne alfou a omegou. Základ vášho jedálnička by mala tvoriť zelenina a ovocie. Zabudnite na rafinovaný cukor a tuky. Jedzte pravidelne a menšie porcie. Každé jedlo, čo si naberiete na tanier, si rozdeľte na polovicu. Jednu zjete hneď a druhú neskôr. Len tak privediete svoje brucho k výtúženej dokonalosti. Stojí to za vyskúšanie, čo poviete?