Najzaujímavejšie fakty o pitnom režime, ktoré vyvracajú vaše doterajšie myslenie!
Teórií, aký je správny pitný režim je niekoľko a preto sme pre vás zozbierali tie najdôležitejšie fakty, ktoré vám zmenia pohľad na váš doterajší životný štýl.
Každý z nás o pitnom režíme už počul. Teórií, aký je správny pitný režim, je niekoľko. Väčšinou sa udáva, že by to malo byť od 2 do 3 litrov. Je to z časti pravda, ale nemôžme to zovšeobecniť na všetkých ľudí rovnako. Pitný režím treba riešiť individuálne - u detí, dospelých, starých, chorých, chudých, moletných, vysokých, nízkych, ďalej u športovcov a u tých, čo ťažko fyzicky pracujú. Ďalším faktorom, ktorý vplýva na náš pitný režim je počasie, teda keď je leto, musíme prijímať viac tekutín ako v zime. Na záver je veľmi dôležitý vplyv stravy. Ak je naša strava bežná, zložená z množstva suchých potravín ako sú pečivo, chipsy, chrumky a extrudované potraviny, tak by náš pitný režim mal byť zase o niečo bohatší.
Tak napríklad tzv. polystyrénové chlebíky obsahujú iba 0,3 % vody, čo sa v ľudskom tele hneď prejaví. Akonáhle sa takáto suchá potravina dostane do organizmu, začne si telo ťahať vody zo zásob – z tkanív. Tým, že začneme takto suché potraviny výrazne zapíjať, nám nepomôže - riedime si žalúdočné šťavy. Oproti tomu ľudia, ktorí sa stravujú napr. makrobioticky, majú v svojej strave potraviny bohaté na vodu, takže pitný režím je iný.
Kedy by sme mali piť?
Prevažnú časť tekutín je dobré prijať do 14.00 hod. Vtedy dokáže náš organizmus najefektívnejšie tekutiny využiť. Po 14.hod. sa s prepáčením môžeme upiť až k smrti, no náš organizmus už tieto tekutiny tak efektívne nevyužije. Je to ako s východom slnka, ak ho prespíme, musíme si počkať na druhý deň.
Čo pijeme:
Voda z vodovodu už nie je voda vhodná na bežné pitie a ani na varenie (je znečistená). Preto je potrebné ju radšej filtrovať. Dobrý filter z vody odstráni tie najhoršie zložky a niektoré ju dokonca dokonale vyčistia. No najkvalitnejšia voda pre nás je voda z čistých horských prameňov. Má potrebné zloženie a veľmi dobrú energiu.
Do pitného režimu niektorí z nás počítajú aj kávu alebo pivo, čo sú nápoje, ktoré nás odvodňujú. V skutočnosti na jeden pohár kávy alebo piva potrebujeme dva poháre čistej vody.
Bežné minerálky obsahujú veľa anorganických minerálnych látok, s ktorými si telo nevie dať rady a ukladá ich v obličkách a kĺboch. Niektoré sú ešte dochutené cukrom, rôznymi príchuťami a väčšinou sú obohatené oxidom uhličitým, ktorý náš organizmus vylučuje pri dýchaní.
Na záver veľmi obľúbené džúsy a 100% šťavy, ktoré okrem toho, že obsahujú cukor, sú veľmi koncentrované. Predstavme si, že vypijeme 1 l džúsu, tak to je akoby sme naraz zjedli 3 kg ovocia, čo nikto z nás neurobí.
Teplota nápojov
Pre náš organizmus je ideálna teplota 37°C. Naše telo je nastavené na túto teplotu a ak sú nápoje horúce, náš organizmus sa schladzuje. Ak sú nápoje výrazne horúce, tak to môže spôsobiť poškodenie slizníc. Na druhú stranu, keď sú nápoje studené, dochádza k zohrievaniu organizmu. Pri extrémne studených nápojoch sa môžu tvoriť usadeniny, prípadne kamene v obličkách a kĺboch.
Môžeme si teda sami zostaviť svoj správny pitný režim. Treba si hlavne vybrať správne nápoje, ktoré majú správne zloženie a teplotu. Ak sa budeme chcieť v lete schladiť, dajme si radšej teplejší čaj. Ten nás príjemne osvieži a zároveň ochladí. Studené nápoje a zmrzliny majú už spomínaný opačný efekt.