Tak toto by ste nečakali! Neuveríte, prečo sú mrazené ovocie a zelenina zdravšie ako čerstvé
Tvrdenia, že mrazené ovocie a zelenina sú iba zbytky inak čerstvého ovocia, ktoré by sme pre svoje vlastné dobro nemali konzumovať, už dávno neplatia.
Podľa najnovších správ sú, dokonca, mrazené potraviny zdravšie ako tie, ktoré nájdeme na pultoch v čerstvom stave. Dôvod je jednoduchý.
„Mrazené ovocie a zelenina môžu byť zdravšie, obsahovať vyššie množstvo vitamínov a účinnejšie bojovať aj proti rakovine, ako tie čerstvé produkty,“ uvádza dailymail.co.uk na základe dvoch odborných štúdii a pokračuje „V dvoch z troch prípadov mrazené ovocie a zelenina skórovali lepšie, čo sa týka zlúčenín antioxidantov, vrátane vitamínu C, polyfenolov, antokyanov, luteínu a beta-karoténu.“ Tieto látky sú považované za vynikajúci prostriedok pri prevencii proti rakovine, taktiež podporujú fungovanie tela, mozgu a očí.
Prečo je to tak?
Ide vraj o to, kedy sa dané ovocie či zelenina zmrazia. Dodávatelia, ktorí ponúkajú mrazené výrobky ich zväčša pestujú priamo pri továrni, kde ich ihneď môžu zamraziť. Práve kvôli tomu sa považuje to mrazené za zdravšie. Už po troch dňoch u nás v chladničke alebo na pultoch obchodov, strácajú čerstvé potraviny živiny a vitamíny, ktorými sa môžu inak pochváliť. Pokiaľ sú však ihneď zamrazené, uchovajú si aj svoje antioxidanty a látky, ktorými disponujú. Čerstvé ovocie, ktoré k nám cestuje stovky kilometrov, tak už nepríde ani s polovicou zdravých a potrebných látok. Naopak, mrazené ovocie ich po rozmrazení stále má.
5+ prečo si kupovať mrazené ovocie a zeleninu
- Udrží si v sebe vitamíny a antioxidanty oveľa dlhšie ako čerstvé ovocie.
- Čerstvé ihneď po zbere totiž strácajú svoju nutričnú hodnotu.
- Môžete si prečítať, čo to obsahuje.
- Máte prístup aj k sezónnym ovociam, na ktoré dostanete chuť a viete, že nebudú žiadnym spôsobom modifikované.
- Dajú sa použiť na čokoľvek. Môžete s nimi piecť, variť, ale urobiť si aj smoothie.
- Mnohokrát je mrazené ovocie a zelenina oveľa lacnejšia, ako jej čerstvý ekvivalent