Títo ľudia najčastejšie trpia oslabenou pečeňou: Pozrite si zoznam vhodných a nevhodných potravín
Zhoršuje sa vám zrak s rastúcim vekom? Potrebujete stále silnejšie dioptrie? Tradičný čínsky liečiteľ by vám oproti západnému medikovi na to nepredpísal nové sklá, ale upozornil by vás na slabosť vašej pečene.
Yin orgán: pečeň,
Yang orgán: žlčník
zmyslový orgán: oči / zrak
tkanivo: šľachy a svalstvo
emócie: hnev a nedočkavosť
zvuk hlasu: krik
ročné obdobie: jar
farba: zelená
chuť: kyslá
Ročné obdobie:
Špeciálnu pozornosť v jarnom období - období „nového začiatku″ - treba venovať pečeni a žlčníku. Počas jari jeme väčšinou menej alebo aj držíme pôst, aby sme očistili telo z ťažkých a tučných jedál, ktoré sme skonzumovali počas zimy. Tým si prirodzene posilňujeme a prečisťujeme našu pečeň.
Odporúčané jedlá:
Zelenina - medzi plodiny, ktoré podporujú tento element patria najmä mladé zelené rastlinky, jarná cibuľka, zelený hrášok, hlávkový šalát, kel, brokolica, kyslá kapusta a kyslé uhorky.
Obilniny - zelené pšeničné výhonky, ale aj výhonky iného obilia, ako raž či špalda.
Strukoviny – mungo fazuľa.
Korenie - element Drevo podporujú svojou chuťou citrón, limetka, jablkový ocot či umeocot.
Bylinky - petržlen, žerucha, skorocel.
Nevhodné jedlá:
Ľudia s oslabenou pečeňou majú zvyčajne slabosť v sladkostiach, mäsových výrobkoch a chlebíku. Tieto potraviny majú tendenciu znižovať energiu v tele počas jari a konzumácia ťažkých a mastných jedál v podobe mäsa spomaľuje funkciu pečene.
Príprava jedál:
Odporúča sa konzumovať kvasenú alebo surovú zeleninu, avšak pri nadmernej konzumácií surovej stravy môže dojsť k oslabeniu trávenia. Osobám, ktorým býva často zima, konzumácia surovej zeleniny môže skôr uškodiť. Uprednostňuje sa preto krátke naparovanie, pri ktorom nie je zelenina úplne zbavená živín.
Ako vybalancovať pečeň v prípade nerovnováhy?
- jesť menej
- vyhýbať sa jedlám bohatým na nasýtené tuky ako hovädzie/bravčové mäso, smotana, syry, vajíčka, margarín, rafinované oleje
- vyhýbať sa chemikáliám v jedle a vo vode, liekom, drogám, vysoko chemicky spracovaným potravinám
Jedlá podporujúce obnovu pečene:
Rastliny bohaté na chlorofyl, najmä výhonky mladého jačmeňa, mikroriasy, ako napr. spirulina a chlorella, ako aj petržlenová vňať a klíčky žeruchy, alfalfa a iné.