Presunúť na hlavný obsah

Pečený losos plnený gorgonzolou s vlašskými orechmi, fazuľkou, hroznom a vermutovou omáčkou

Recepty

Jedlo je také dobré, aké dobré sú suroviny – na to nikdy nezabúdajte, radí obľúbený šéfkuchár Jaroslav Žídek vo svojej knihe Šéfkuchár v paláci, ktorá vyšla v druhom vydaní a našla si cestu k tisíckam čitateľov, ktorí vyskúšali jeho skvelé recepty. S Feminity.sk a internetovým kníhkupectvom BUX.sk môžete niektoré vyskúšať. Dobrú chuť!

 

P R E   4   O S O B Y
Č A S   P R Í P R A V Y:   4  H O D I N Y
 
Na lososa plneného gorgonzolou s orechmi, fazuľkou a hroznom:
asi 800 g lososa
150 g gorgonzoly
soľ
biele korenie
2 lyžice olivového oleja
za hrsť jadier vlašských orechov
200 g zelenej fazuľky
1 šálka hroznových bobúľ
1 lyžica citrónovej šťavy
2 lyžice medu
 
Na vermutovú omáčku:
200 ml bieleho vermutu
100 ml suchého bieleho vina
500 ml rybieho vývaru
50 g masla
1 1/2 šálky smotany na šľahanie (33 % tuku)
soľ
biele korenie
 
Losos:
Očistený a vykostený plát lososa prekrojíme na 4 rovnaké časti. Nato všetky kúsky v strede ostrým nožom pozdĺžne narežeme a do otvorov vložíme plátok gorgonzoly. Osolíme a okoreníme čerstvo zomletým korením. Takto pripravené porcie lososa dáme do vymasteného pekáča, vložíme do spodnej časti rúry s horným pečením vyhriatej na 160 °C a pečieme 8 minút. Potom pekáč preložíme do hornej časti a pečieme 5 minút, aby sa syr zapiekol.
Medzitým si v panvici rozohrejeme olej, pridáme orechy, opečieme ich, potom zelenú fazuľku a rozpolené bobule hrozna bez jadierok. Nakoniec vmiešame citrónovú šťavu a med, ochutíme soľou a korením a ihneď podávame ako prílohu.
 
Vermutová omáčka:
Do hrnca nalejeme 100 ml vermutu, víno a vývar a uvedieme do varu. Nato za stáleho
miešania pridávame maslo a miešame, kým sa všetko neroztopí. Potom tekutinu varíme na miernom plameni tak dlho, kým sa nezredukuje na tretinu. Nakoniec vmiešame smotanu a opäť na miernom plameni varíme, kým omáčka nezhustne. Do hotovej omáčky prilejeme zvyšný vermut a dochutíme ju soľou a čerstvo zomletým korením.
Lososa podávame poliateho vínovou omáčkou. Ako ďalšia príloha sa k nemu okrem orechov zmiešaných s fazuľkou a hroznom hodia varené zemiaky.
 
Ďalšie chutné recepty nájdete v knihe Jaroslava Žídeka Šéfkcuhár v paláci.