Jamie Oliver na Slovensku
Zatiaľ čo sa najznámejší kuchár na svete teší z mužského prírastku do svojej rodiny, ceny Emmy za televízny program Jamie's Food Revolution a novej knihy Jamie's 30 Minute Meals, na Slovensku máme po prvý raz možnosť urobiť si z varenia väčší pôžitok vďaka riadu, ktorý vznikol práve v spolupráci s Jamiem Oliverom.
V spomienkach "kuchára bez čapice" nájdete niekoľko dôležitých momentov: Keď mal sedem alebo osem rokov, v kuchyni pubu jeho otca ho po prvý raz nechali šúpať zemiaky. Keď mal šestnásť, vedel, že chce byť kuchárom. A prvá sada riadu, ktorú si kúpil, bola od Tefalu. Vraj ju má doteraz a podozrieva ju, že vydrží dlhšie ako on sám.
No odkedy ju vlastní, mal už veľakrát možnosť podieľať sa na vývoji nového riadu tejto značky a najnovšie výsledky tejto spolupráce sa objavili už aj na Slovensku pod označením Tefal by Jamie Oliver.
Obe série, ktoré sú u nás k dispozícii, sú z najkvalitnejších materiálov, majú indikátor správnej teploty na varenie a najlepší teflónový povrch, ktorý vydrží aj záťaž kovového náčinia a umývačky riadu a okrem toho ich môžete pokojne použiť aj v rúre - prvú sériu, ktorá má aj silikónové madlá, do teploty 210 stupňov a druhá, nerezová séria, vydrží aj vyššie teploty.
Riad má aj ďalšie frajerské detaily, aby sa s nimi dali stvárať presne také kúsky, aké Jamie Oliver predvádza vo svojich televíznych šou. So spoločnosťou Tefal spolupracuje bývalý bubeník kapely Scarlet Division dvakrát do roka, pretože aktivít má čoraz viac. Sám priznáva, že nikdy nebol zaneprázdnený viac ako teraz.
Potom, ako sa kedysi mihol v dokumente o River Café, kde tri a pol roka pracoval pod vedením Rose Gray a Ruth Rogers a z ponuky piatich produkčných spoločností sa nakoniec vykľula jeho prvá televízna séria Šéfkuchár bez čapice, sa Jamie Oliver rozbehol v mnohých smeroch: Postaral sa o ďalšie televízne programy, kuchárske knihy, zlepšenie stravovania v anglických školách, písal stĺpčeky do The Times, poukazoval na nehumánny chov kurčiat.
Vo svojej reštaurácii Fifteen naučil kuchárskemu remeslu mladých ľudí zo znevýhodneného prostredia nielen v Londýne, ale aj v ďalších mestách na svete. Spolupracuje s enviromentálnou organizáciou Trees for Cities, svoju kampaň za zmenu stravovacích návykov rozšíril aj do Spojených štátov a jeho snahy o zmeny na individuálnej aj vládnej úrovni boli ocenené prestížnou TED Prize.
Jamieho meno nesie mnoho výrobkov súvisiacich so zdravým varením - korenia, bylinky, cestoviny, mäso, prísady pre taliansku kuchyňu, parmezán, kuchynské náčinie, servis, videohry, interaktívne kuchárske knihy, aplikácie pre iPhone s Jamieho receptami či dokonca klasické pece, aké sa používali na prípravu jedál kedysi. Priamo na Slovensko sa však zatiaľ dorazili iba spomínané sady riadu, a to v limitovanom počte.