Presunúť na hlavný obsah

MILUJTE RYBY

Recepty

Môžete ich upiecť, ugrilovať, podusiť ale aj zjesť surové. Ak ich do svojho jedálnička dostanete aspoň raz týždenne, bohato sa vám odvďačia. Zásobia vás potrebným množstvom životne dôležitých mastných kyselín omega-3 a omega-6, ochránia vaše srdce aj celý krvný obeh, zlepšia náladu a posilnia imunitu. A to nie je všetko.

Na rozdiel od ostatných druhov mäsa práve pri rybách neplatí – čím chudšie mäso zjete, tým zdravšie sa stravujete. Práve naopak – nebojte sa tučných, ale hlavne morských rýb. Okrem mastných kyselín si tak zabezpečíte aj prísun vitamínu B12, B6, primerané množstvo jódu, fluóru, draslíka, sodíka, horčíka či niacínu. Zo svojho jedálnička by ste však nemali vylúčiť ani chudé ryby. Sú totiž výbornou zmenou v čase diét a očistných kúr. Nepreháňajte to s nimi, dve porcie rybieho mäsa týždenne vášmu telu dodajú potrebné množstvo látok. Aj v tomto prípade však platí – nie je ryba ako ryba. Svoj „účel“ totiž splnia len ryby čerstvé a mrazené. A naopak, vynechať by ste mali údené ryby, kyslé ryby či majonézové rybie nátierky a šaláty, ktoré sú síce chutné, ale na zdravom životnom štýle vám nepridajú. Dôležité je striedať druhy morských a sladkovodných rýb. Každá vášmu telu dodá stopové prvky v inom množstve a, samozrejme, každá inak chutí a tak sa s určitosťou rybieho mäsa len tak ľahko neprejete. Navyše, sleďom si môžete zlepšiť náladu, makrela posilní vašu imunitu, plates vás zásobí vitamínom B12 a losos zase ochráni pokožku, vlasy, nechty no posilní aj vaše nervy. Často krát bývajú jedinou prekážkou v jedení rýb kostičky, s ktorými sa nie každý labužník dokáže ľahko „vyrovnať“. Príroda však myslela aj na vás a medzi rybami nájdete aj tie, do ktorých sa môžete bezpečne zahryznúť, bez toho aby sa vám drobná kostička zastokla do krku. Rybu môžete pripraviť na rôzne spôsoby. Odporúča sa však konzumovať ju dusenú. Môžete ju však aj grilovať, piecť, k menej zdravým alternatívam patrí vyprážanie. Silnú rybiu chuť „prebijete“ šťavou z citróna. Pomôže aj tip z „babičkinej“ kuchárky – ak rybie mäso hodinu pred prípravou namočíte do mlieka. Milovníci rybieho mäsa však za absolútnu lahôdku považujú sushi. Ak sa nebojíte surovej ryby, určite by ste ho mali skúsiť.