ELIXÍR MENOM ROOIBOS
Má povzbudivé účinky, no na rozdiel od kávy neobsahuje kofeín a neznižuje hladinu vápnika v tele. Práve naopak. Obsahuje nielen vápnik, ale aj železo, draslík, sodík, mangán, zinok, meď, horčík a dokonca aj fluór, takže prospeje aj vášmu chrupu. V porovnaní s čajom zasa obsahuje oveľa menej tanínu, preto nerobí problémy ani vstrebávaniu železa. Nemá žiadne nežiaduce účinky a jediné, čo by vám na ňom mohlo prekážať, je jeho výrazná chuť. Ale aj v tomto prípade existuje riešenie.
Rooibos (červený ker) pochádza z Južnej Afriky. Pohorie Cederberg s povesťou bohatej zásobárne rastlín s liečivými účinkami priťahovalo mnohých európskych botanikov už od 17. storočia. Prvá známa zmienka o nápoji, ktorý by mohol byť rooibosom, pochádza z toku 1772 od švédskeho botanika Carla Thunberga. Aspalatus Linearis, čo je latinský názov rastliny, má zelenú farbu a do červena sa sfarbuje až po procese frementácie. V roku 1904 objavil rooibos aj istý Benjamin Ginsberg. Po experimentoch s liečivými účinkami presvedčil miestneho lekára Dr. Le Fras Nortiera, aby skúsil rastlinu pestovať. Nortierovi sa to naozaj podarilo, hoci to nebolo nič jednoduché. Jeho úspech však podnietil Ginsberga k tomu, aby na pestovanie červeného kra nahovoril aj miestnych farmárov. Popularita rastliny postupne rástla a počas druhej svetovej vojny sa rooibos dokonca stal náhradou za ceylónsky čaj. Po niekoľkoročnom povojnovom útlme záujem o červený nápoj opäť vzrástol a dnes ho pre jeho všestranné liečivé účinky pijú na celom svete. Vďaka jeho obsahu vitamínu C a spomínaných stopových prvkov pomáha pri srdcovo-cievnych ochoreniach, vysokom krvnom tlaku, zvýšenej hladine cukru, pri žalúdočných ťažkostiach, ekzémoch, alergických reakciách, neurózach, depresiách, strese, úzkosti, podráždení, nespavosti či bolestiach hlavy. Zlepšuje trávenie, prospieva pleti, zmierňuje kŕče, posilňuje imunitný systém. Samostatnou kapitolou je jeho vysoký obsah flavonoidov, ktoré v organizme ako antioxidanty úspešne pôsobia proti voľným radikálom, a majú teda protirakovinové účinky. Podávať ho môžete aj deťom tak ako Afričania: proti nepríjemnej detskej kolike či nespavosti. V Afrike pijú rooibos s mliekom a cukrom. Na ochutenie však môžete použiť aj med, citrón, alebo nič – aj bez dochucovania má totiž sladkastú chuť. Môžete ho kombinovať s inými bylinkami a v niektorých kaviarňach v Južnej Afrike ho už dokonca pripravujú ako ako kávu: koncentrovaný rooibos si tam môžete vychutnať ako červené espresso, latte alebo cappuccino. Ak by vám jeho výrazná chuť robila problémy, môžete ju zjemniť. Stačí polievkovú lyžicu rooibosu nasypať do pol litra vody, nechať zovrieť, scediť a piť. Hovorí sa, že vďaka absencii kofeínu môžete vypiť rooibosu, koľko chcete. Ale nie je to celkom pravda. Ak to preženiete (doprajete si viac ako 6 šálok denne), môžu sa dostaviť bolesti brucha. Takže aj v tomto prípade platí: všetko s mierou.