Presunúť na hlavný obsah

MICHELINOVA HVIEZDA

Lifestyle

Každý fajnšmeker už určite počul o Michelinovej hviezde. Aj úplný laik si pod týmto pojmom predstaví záruku dobrého jedla. Ale čo to v skutočnosti Michelinova hviezda je a aká je jej spojitosť so známou značkou francúzskeho výrobcu pneumatík?

V roku 1900 vydal majiteľ spoločnosti André Michelin svojho prvého sprievodcu, ktorý mal vodičom pomôcť v prípade poruchy auta. Obsahoval nielen dostupné autoservisy, ale aj zoznam dobrých reštaurácií a hotelov v okolí. Michelin pri svojom hodnotení zašiel ďalej a v roku 1926 zaviedol vo svojom sprievodcovi jednu hviezdičku pre veľmi dobrú reštauráciu, ktorá bola pri ceste a ktorú mohol odporučiť. Druhá hviezdička označujúca vynikajúcu kuchyňu hodnú zachádzky bola pridaná v roku 1931. O dva roky neskôr potom prišla preslávená tretia hviezdička znamenajúca mimoriadne dobrú kuchyňu, ktorá stojí za zvláštnu cestu. Hviezdička od Michelina nabrala časom takú dôležitosť, že predstavuje vstupenku medzi 1500 najlepších reštaurácií na svete. 3 hviezdičkami sa môže pochváliť len 50 reštaurácií a v tých je trojhviezdičkové úplne všetko. Inšpektori nielen dôkladne ochutnávajú, prezerajú celú prevádzku od kuchyne cez vínnu pivnicu až po toalety a skúmajú výber produktov, kvalitu varenia, prácu s chuťou i vôňou, a taktiež osobnosť kuchára. A aj kuchári variaci v Michelinom označenej reštaurácii sú špičky kuchárskeho sveta. Niektorí dokonca prijímajú pozvanie aj do Bratislavy, kde v rámci projektu „Svetoví kuchári“ v Erdödyho paláci varia pre slovenských milovníkov dobrého jedla.  Pozvanie prijali do Camouflage restaurant už štyria svetoví kuchári.

Španiel Alfonso Alés , španielsky šéfkuchár, ktorý sa špecializuje na zážitkovú gastronómiu a na netradičné poňatie prípravy a podávanie jedál. K špecialitám, ktoré pripravoval aj na Slovensku, patrí napríklad Chladené souffé z úhora a údeného mlieka s pravým a falošným kaviárom či Bonbón z morského jazyka pošírovaný v oleji z čiernych olív s karfiolovou penou. Veľký záujem vyvolala v Bratislave návšteva Pavla Pospíšila, prvého a zatiaľ jediného českého kuchára, ktorý získal hviezdičku od Michelina. Počas všetkých troch večerov bol podnik plný, posledný deň sa osemchodové menu podávalo pre veľký úspech aj v salóniku. Kapacita reštaurácie totiž nestačila. Hosťom pripravil cibuľovú tortičku s mladým vínom, homárové parfait s citrónovou penou, tortu zo pstruha a lososa s omáčkou z alsaského rizlingu a ďalších päť pochúťok. Ďalším hosťom bol zástupca francúzskej kuchyne, pôvodom Portugalec Jean Luc Rocha Serraheiro, držiteľ najvyššieho francúzskeho vyznamenania za kuchárske umenie MOF. Varil pre francúzskeho prezidenta v Elyzejskom paláci v Paríži, špeciálne menu pripravil napríklad aj pre Michaila Gorbačova a výnimkou neboli ani filmové, či televízne celebrity, ktoré si pochutnali na jeho kuchyni. Do Bratislavy si priviezol aj vlastné suroviny ako napríklad papričky priamo z Jamajky, či špeciálne chaluhy.  Posledným hosťom bola zatial Sonia Visman, šéfkuchárka reštaurácie „Albergaccio di Castellina “ v malebnom mestečku Castellina in Chianti  v Toskánsku. Reštaurácia pod jej vedením očarila odborníkov ako aj širokú verejnosť  dokonalou súhrou tradície a modernosti.