Presunúť na hlavný obsah

Hovädzí guláš dusený pomaly, podávaný s knedľou: Počas chladnejších dní skvele zahreje aj zasýti

Recepty

Hovädzie mäso ako skvelý zdroj bielkovín, k tomu parená knedľa a skvelá omáčka na víne a bylinkách vás príjemne prekvapí a rozhodne zasýti. Ideálny obed do ešte stále chladnejších dní.

Ingrediencie:

2 PL bravčovej masti 

800 g duseného hovädzieho mäsa nakrájaného na väčšie rezance

2 stredne veľké cibule pokrájané nadrobno 

4 menšie mrkvy pokrájané nadrobno 

2 paličky zeleru pokrájaného nadrobno 

150 ml červeného vína

niekoľko vetvičiek rozmarínu a tymiánu 

2 bobkové listy

½ ČL worcesterskej omáčky

800 ml hovädzieho vývaru

malá hrsť petržlenu

Mohlo by vás zaujímať: Chutný a tradičný guláš rýchlejšie ako doteraz: Recept, ktorý vás prekvapí

Postup prípravy: 

Vo veľkej panvici zohrejte na strednom ohni masť a opečte na nej hovädzie mäso, aby sa zatiahlo. Preložte orestované hovädzie kúsky do menšieho hrnca. Do panvice a výpeku dajte orestovať cibuľu, mrkvu a zeler, kým nezmäknú a nie sú zlatisté. Potom pridajte celý obsah panvice do hrnca s mäsom. 

Podlejte mäso a zeleninu červeným vínom a priveďte do varu, aby sa víno odparilo. Pridajte zvyšné ingrediencie a mäso v hovädzom vývare so zeleninou duste pomaly cca 3 – 4 hod. pri slabom ohni. Napokon pridajte všetky ostatné ingrediencie a bylinky. 

Čítajte tiež: Hovädzie teriyaki s ryžou a sezamovými semienkami: Ľahký obed, ktorý zasýti a dodá energiu

Medzitým ako sa vám hovädzí guláš pomaly dusí, si môžete pripraviť aj domácu parenú knedľu. Alebo si ju jednoducho zakúpite vopred, ak si na ňu netrúfate. 

Keď je guláš hotový, nakrájajte si knedľu, položte na kraj taniera a do stredu taniera naberte hovädzieho guláša z hrnca. Dozdobiť môžete aj sušenou alebo čerstvou petržlenovou vňaťou pre ešte výraznejšiu chuť. 

Neprehliadnite: Recept: Maďarský kotlíkový guláš - vonia víkendom

Dobrú chuť!