Letné grilovanie s influencerkou Besky: Na gril sa už dáva naozaj všetko, môžete vyskúšať aj tieto netradičné kombinácie
Pokiaľ hľadáte inšpiráciu na letné grilovanie, skvelé a ľahké dezerty, ktoré osviežia, čítajte ďalej. Obľúbená influencerka a foodblogerka Besky prezradila, čím nesklamete návštevu a aj to, ako povýšiť letné grilovačky na vyšší level.
Leto je už v plnom prúde a k nemu nepochybne patrí aj letné varenie a grilovanie. Čo si ako prvé vybavíš pri slovnom spojení "letné grilovanie"?
Priatelia, rodina, tá špecifická vôňa grilovaného jedla, pekné počasie a radosť.
Aké sú tvoje najobľúbenejšie summer foods?
Cez leto mám rada grécku kuchyňu a teda tzatziky, pita, suvlaki, ale neodmietnem ani akýkoľvek šalát. Napríklad spojenie mäty a fety je skvelé, detto cvikla, balzamico, píniové oriešky a kozí syr. Mňam!
Aj gastrosféra prechádza rôznymi trendami. Aké sú tie v rámci grilovania na túto sezónu? Čo je skrátka IN, ak chceme očariť návštevu a na čo nezabudnúť?
Na gril sa už dáva naozaj všetko, takže či chcete vyskúšať „spálené ovocie“, grilované avokádo alebo kapustu, tak už asi nikto nebude krútiť hlavou, s tým, že to sa nerobí. Skúšajte, experimentujte, no ja som za klasiku, návšteva sa určite poteší šťavnatému burgeru či už v normálnej verzii alebo nejakej vegetariánskej ako halloumi alebo vegan, tofu verzii.
Tvoje tipy na ľahkú letnú večeru, ktorou si získame všetkých?
Milujem ryby a nie je nič lepšie, ako hodiť na gril na pár minút čerstvú rybu a podávať ju napríklad so šalátom tabbouleh, ktorý je taktiež naozaj veľmi jednoduchý na prípravu.
Čo by nám rozhodne v takej letnej grilovacej výbave nemalo chýbať?
Vybavenie sa odvíja od toho, na čom grilujete, každý gril si vyžaduje inú výbavu. Základ sú však otáčacie kliešte a kuchynské utierky.
Tvoje absolútne must-have, čo sa týka byliniek a prírodných dochucovadiel?
Veľa a často pracujem s rozmarínom, bazalkou, koriandrom, mätou, petržlenovou vňaťou a tymiánom. Z tých neobvyklejších byliniek, ktoré dajú pokrmu úplne nový rozmer a odporúčam ich vyskúšať, sú napríklad perila alebo thajská bazalka.
Najlepšie sladké letné jedlo, čo si podľa teba musí každý dopriať? (+ recept)
Citrónový koláč, osviežujúci a skvelý chladený i mrazený
Suroviny:
Cesto
50 g práškového cukru
140 g hladkej múky
štipka soli
60 g masla
1 vajce
Citrónový krém
2 plátky želatíny (približne 4 g)
kôra z 3 citrónov
120 ml citrónovej šťavy
200 g kryštálového cukru
6 žĺtkov
140 g masla
Na záver
plátky citróna na ozdobu
práškový cukor na posypanie
Postup:
Cesto
1. Zmiešajte cukor, múku, štipku soli a studené maslo nakrájané na kocky a vypracujte sypké cesto. Ideálne je použiť kuchynského robota s podložkou na cesto. Potom pridajte rozšľahané vajcia a vypracujte cesto. Zabaľte do potravinovej fólie a vložte na 30 minút do chladničky.
2. Vložte cesto do formy a prstami ho zatlačte tak, aby sa rozprestieralo po dne a stenách. Dno zľahka popichajte vidličkou, vyložte papierom na pečenie a vysypte ryžou, aby sa počas pečenia nezvýšilo a nenafúklo. Vložte do rúry vyhriatej na 170 °C na 17 minút.
3. Odstráňte papier na pečenie a ryžu a vráťte korpus do rúry. Pečte ďalších 9
minút. Vyberte z rúry a nechajte ho vychladnúť.
Krém
1. Vložte plátky želatíny do studenej vody. Nastrúhajte citrónovú kôru a vytlačte 120 ml šťavy. Šťavu a kôru vložte do nerezovej misy spolu s cukrom a žĺtkami. Všetko spolu premiešajte.
2. Citrónovú zmes zohrejte vo vodnom kúpeli a miešajte až kým zmes nezhustne. To trvá približne 10 minút. K zmesi pridáme nakrájané maslo, napučanú želatínu a šľaháme tyčovým mixérom, kým sa zmes dôkladne nespojí do krémovej konzistencie.
Kompletizácia:
Krém nalejeme do korpusu, rovnomerne rozotrieme a vychladíme v chladničke, kým nestuhne. To môže trvať niekoľko hodín. A k jeho konzumácii sa ideálne hodí vychladená Coca-Cola. Dobrú chuť.
Akých zásad je dobré sa podľa teba držať pri samotnom stolovaní? Predsa len, nie nadarmo sa hovorí, že jeme očami.
Čistota, čistota a ešte raz čistota. Tá musí byť pri samotnej príprave jedla, ale aj pri jeho servírovaní. Čisté „nepreplácané“ food stylingy fungujú vždy najlepšie.
Ty sama máš už servírovanie v oku aj ruke. Máš však tip, ako dosiahne krásny foodstyling aj amatér?
Mne veľmi pomáhajú sociálne siete ako Instagram, Pinterest a sledovanie food stylingov a trendov. Ako to do mňa každý deň scrollovaním „padá“, tak sa mi v hlave vždy pri servírovaní utvorí nejaký unikátny nápad a spojím to čo som videla no vždy mojimi očami a mojim štýlom. Tak možno to je tip pre ľudí, ktorí majú záujem sa zdokonaliť vo food stylingu. Veľa vizuálnej inšpirácie je online, no samozrejme aj časté návštevy reštaurácií a fotenie jedla tomu pomáhajú.
A na záver - dokonalé letné drinky v tvojom ponímaní obsahujú...? Na čo v tomto nedáš dopustiť a aká kombinácia je pre teba absolútne ideálnou?
Veľa ľadu a bublinky! Zbožňujem nealko limonády z červeného melónu alebo len poriadne vychladený nápoj Coca-Cola, ktorého som veľký fanúšik. Práve preto ma potešilo oslovenie na spoločnú spoluprácu, vrámci ktorej som pripravila niekoľko receptov, ku ktorým sa hodí práve Coca-Cola. Keď chcem alko drink, tak väčšinou siahnem po nejakom druhu spritzu.