Špenátové rizoto s medvedím cesnakom a hoblinkami pecorina
Ak neviete, aký chutný a rýchly obed pripraviť, máme pre vás skvelý tip. Toto krémové rizoto si zamiluje celá rodina. A áno, zjedia ho aj deti!
Ingrediencie:
- 5 lyžíc masla
- 1 šálka nakrájanej šalotky
- 2 strúčiky cesnaku
- 1/2 čajovej lyžičky talianskeho korenia (sušené bylinky ako bazalka a tymian)
- 1/8 lyžičky mletého muškátového orieška
- 2 šálky (400 g) ryže na rizoto (Arborio, carnaroli, vialone nano)
- 1/2 šálky bieleho vína
- 5 šálok kuracieho vývaru
- 3/4 šálky strúhaného pecorina
- 250 g baby špenátu, jemne nasekaného
- 1 lyžička citrónovej kôry
- 1 lyžička citrónovej šťavy
- 1/2 lyžičky čerstvo mletého čierneho korenia
- 1/2 lyžičky soli
- hrsť medvedieho cesnaku
Postup:
Zohrejte vývar a pripravte ingrediencie. Rozpustite 4 polievkové lyžice masla v širokom hrnci, pridajte šalotku a restujte, kým nebude priehľadná. Pridajte cesnak, talianske korenie a muškátový oriešok, varte ešte pol minúty. Pridajte ryžu a premiešajte, aby sa obalila maslom a šalotkou. Nechajte variť, kým zrná nebudú po okrajoch priehľadné a nezačnú sa farbiť, asi 2 až 3 minúty.
Čítajte tiež: Rýchla a chutná kombinácia na obed: Naštartuje spaľovanie, nebudete priberať a zároveň eliminujete chuť na večerné zajedanie
Pridajte biele víno a vmiešajte ho do ryže. Varte a miešajte, kým sa víno takmer úplne nevyvarí alebo nevstrebe ryžou. Začnite pridávať vývar, po naberačke (asi 1/2 šálky) naraz. Po každom pridaní vývaru ryžu premiešajte a nepridávajte ďalšiu naberačku, kým tekutinu v hrnci takmer všetku nevstrebe ryža.
Čítajte tiež: Cuketa so zeleninou a kozím syrom - pochúťka po taliansky
Ochutnajte rizoto a podľa potreby pridajte ďalšie korenie. Rizoto je hotové, keď je al dente, uvarené. Následne ho dokončite tak, že vmiešate lyžicu masla, pecorino, nasekaný špenát, medvedí cesnak, citrónovú kôru a šťavu. Dobrú chuť!