Do plaviek v predstihu: Inšpirujte sa radami Talianok, ktoré pri strave nedajú dopustiť na tieto zásady
Majú nádherné figúry a hoci si v jedle aj doprajú, zdá sa, že vôbec nepriberajú. Ako to tieto ženy robia?
Hoci je ich strava naozaj veľmi bohatá, vyzerajú skvele. Doprajú si vlastne takmer všetko na čo majú chuť, no ich postava je dokonalá. Ako to vlastne robia a čo je tajomstvom ich perfektnej figúry?
Základ ich stravy vo všeobecnosti tvorí čerstvé ovocie, zelenina, olivový olej, ryby, orechy a víno. Nejedia veľa mäsa a už vôbec nie spracované potraviny.
Talianky si väčšinou doprajú potraviny, ktoré sa po stáročia vyvíjali z hľadiska výživy a chuti. Pravdepodobne začali ako recepty založené na tom, čo bolo k dispozícii a chute ľudí sa vyvíjali so samotnými jedlami. Napríklad čerstvá mozzarella, čerstvé paradajky a extra panenský olivový olej sú pre ne klasickým ľahkým obedom, možno s chlebíkom navyše. Ale ony si takýto obed neobjednajú mysliac v pojmoch bielkoviny + zelenina + omega 3 + sacharidy na energiu. Jedia to, pretože to je to, čo na čom vyrastali a chutí to dobre.
Mohlo by vás zaujímať: Prestávky medzi jedlami sú dôležitejšie, než si myslíte: Takto ich zavediete do praxe a udržíte si krásnu postavu
Talianska kultúra jedla je skutočne silná a tradičná, čo znamená, že ľudia nemusia tak intenzívne premýšľať o tom, čo jesť. Človek je skrátka takto naprogramovaný od narodenia a preto mu to príde absolútne prirodzené.
Raňajky sú ľahké, ale sladké
Talianky jedia vždy sladké raňajky. Nie ľahké ani nízkotučné. Najbežnejším pečivom je niečo ako francúzsky croissant – na severe nazývaný brioška a v strednom a južnom Taliansku kornetto. Často sa plní čokoládou, džemom, smotanou, pistáciovým krémom.
Káva je buď cappuccino, espresso – s kúskom mliečnej peny alebo bez nej. Toto ich naozaj zasýti na dlhší čas a takisto to uspokojí dennú potrebu cukru bez toho, aby si to človek uvedomoval.
Jedno jedlo na tanier
U nás to veľmi nepoznáme, no Talianky naozaj servírujú jedlo tak, že každú zložku máte zvlášť. Čiže ak si dáte rybu je na jednom a zelenina na druhom tanieri. Tento usporiadaný spôsob stravovania je veľmi efektívny.
Dokážete si takto krásne kontrolovať aj samotnú veľkosť porcie a preukázateľne pri takomto servírovaní zjete menej. Aj jedlo je totiž psychológia a v tomto kroku to funguje 100%.
Keď máte totiž všetko pokope, neustále meníte chuť v ústach a trvá dlhšie, kým sa cítite dostatočne sýti. Ale keď jete jedno jedlo naraz, buď sa uspokojíte s chuťou, alebo si rýchlejšie uvedomíte, že ste už zjedli dosť a celkovo si toho doprajete menej.
Zabudnite na snacky
Taliani vo všeobecnosti "nesnackujú". Okrem malých detí, samozrejme. Má to viacero dôvodov. Jedlá sú v Taliansku posvätné. Ľudia vždy plánujú, pokiaľ sa idú najesť, berú to ako formu socializácie a preto takmer nikdy nestolujú sami.
Čítajte tiež: Jednotlivé jedlá by mali mať poradie: Len tak znížite podľa odborníka hladinu cukru v krvi o 75%
Existuje totiž silné kultúrne presvedčenie proti jedeniu mimo zaužívaných časov. Majú pocit, že by to naozaj nemali robiť, aj keď by možno chceli. Obed je od 13:00 do 14:00, večera zvyčajne nie je pred 20:00. A medzitým si nedajú nič okrem aperitiva.
Toto je taký základ, ktorého sa držia a funguje to. Pritom ide o úplne jednoduché veci, ktoré si dokáže osvojiť úplne každý!