Presunúť na hlavný obsah

Túžite po žiarivej pokožke? Stavte na šťavnaté recepty plné vitamínov

Recepty

Je vaša pleť po náročnej zime bledá, povädnutá či dehydrovaná? Niet sa čomu čudovať. Nedostatok slnečných lúčov v kombinácii s chladným počasím a nevyváženou stravou sa môžu podpísať nielen na našej kondícii, ale aj na stave pokožky. Doprajte jej tie správne vitamíny, a už čoskoro vykročíte do ulíc s tvárou rozžiarenou ako jarné slnko.

Poznáte vitamíny krásy?

Koža veľmi rýchlo reaguje na nedostatok spánku, hydratácie alebo vhodnej výživy. Pokiaľ je tá vaša po dlhej zime suchá a precitlivená, so sklonom k zvýšenej tvorbe šupiniek alebo akné, okrem výberu vhodnej kozmetiky nezabúdajte na úpravu jedálnička. Nemal by v ňom chýbať najmä dostatok čerstvého ovocia a zeleniny, bohatého na tie „správne“ vitamíny a vlákninu.

  • Za vitamíny krásy sa považujú vitamíny A, B alebo E. 
  • Rovnako dôležité je prijímať vitamín C. Nielenže pomáha pri regenerácii buniek, ale zvyšuje aj tvorbu kolagénu, ktorý zabraňuje vzniku vrások a spomaľuje proces starnutia.
  • Vláknina zasa pomáha čistiť telo od škodlivých toxínov. Keď sa z tela prirodzene odstránia, vaša pleť bude odolnejšia voči vzniku vyrážok či akné. 

Náš tip: Skvelým spôsobom, ako si rýchlo a chutne doplniť zásobu vitamínov, sú čerstvé šťavy. Ak si ich nestíhate pripraviť doma, pestrý výber kvalitných i cenovo výhodných ovocných a zeleninových štiav nájdete napríklad v Kauflande. Ak siahnete po produktoch pod privátnou značkou K-Bio, môžete si byť navyše istí, že neobsahujú farbivá, chuťové zvýrazňovače ani umelé arómy.

Uvarte si minestrone plnú vitamínov podľa Surovej dcérky

4 PL olivového oleja

1 biela cibuľa

4 strúčiky cesnaku

150 g očistenej mrkvy

200 g očistených zemiakov typu B

70 g stopkového zeleru

70 g rajčinového pretlaku

1 ČL oregana

1 ČL tymianu 

1 konzerva krájaných paradajok

1 liter zeleninového vývaru

500 ml paradajkovej šťavy s morskou soľou K-Bio

80 g drobnejších cestovín

2 bobkové listy, štipka čierneho korenia

1 ČL soli

1 konzerva bielej fazule

80 g hrachových/fazuľových luskov

80 g cukety

100 g mladého špenátu

2 ČL citrónovej šťavy

bazalka alebo petržlenová vňať na ozdobu

Na strednom ohni opečte na oleji nadrobno nasekanú cibuľu do zlatista. Pridajte roztlačený cesnak a opekajte ešte minútku. Následne pridajte tvrdú zeleninu – mrvu, zemiaky a stopkový zeler, paradajkový pretlak, oregano a tymian. Premiešajte a krátko opečte, kým zelenina nezmäkne. Pridajte nakrájané paradajky, zeleninový vývar a paradajkovú šťavu s morskou soľou K-Bio. Polovicu vývaru môžete vždy nahradiť ľubovoľnou zeleninovou šťavou pre extra chuť, vitamíny a farbu. Nechajte ešte 10 minút povariť a pridajte drobnejšie cestoviny, bobkový list, čierne korenie a soľ podľa chuti. Ak máte dostatočne slaný vývar, nemusíte na záver pridávať soľ.

Keď sa zemiaky a cestoviny uvaria, pridajte už len premytú fazuľu, lusky, cuketu a špenát. Dochuťte citrónovou šťavou. Ozdobte čerstvou bazalkou či extra kvapkou olivového oleja. Podávajte s chrumkavým chlebom.

- reklamná správa -